ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Χτίσιμο» μυών σε άτομα που κάνουν χορτοφαγική διατροφή

09 Μαΐου 2023, 10:00

images

Η κατανάλωση μόνο φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη ζωική πρωτεΐνη στο χτίσιμο μυών για όλους, από bodybuilders και αθλητές, έως το μέσο άνθρωπο. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα. Υπάρχουν πολλοί τύποι αμινοξέων, αλλά 20 από αυτά θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του οργανισμού. Το κρέας περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ένας οργανισμός αλλά το θέμα είναι αν μπορεί να το επιτύχει αυτό και μία διατροφή που αποκλείει το κρέας.

Ενώ οι φυτικές δίαιτες συχνά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στο σύνολό τους, οποιοδήποτε τρόφιμο φυτικής προέλευσης δεν μπορεί να εξισωθεί με αυτά της ζωικής προέλευσης. Αυτό μπορεί να σημαίνει λίγη επιπλέον προσοχή κατά την επιλογή της σύνθεσης των γευμάτων σας. Και επειδή η μυϊκή οικοδόμηση εξαρτάται άμεσα από την ύπαρξη αρκετής διαθέσιμης πρωτεΐνης, η πρόσθετη προσοχή είναι διπλά δικαιολογημένη για όποιον προσπαθεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ εκείνων που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή έναντι της πλήρους διατροφής στην ικανότητα να χτίζουν μύες με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης», είπε η διατροφολόγος Megan Hilbert, MS, RDN.

Η Gabrielle Reyes, συγγραφέας, vegan σεφ και συνεργάτιδα του MyFitnessPal, δηλώνει ότι ένα χρήσιμο πρώτο βήμα είναι η σωστή διαμόρφωση του στόχου. «Αντί να σκέφτεστε να αποφύγετε το κρέας, σκεφτείτε να καταναλώνετε πολύχρωμα, “ζωντανά” γεύματα».

«Ο ευκολότερος τρόπος για να πάρετε μια υγιή ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης και να παραμείνετε χορτάτοι όλη την ημέρα είναι με ένα μεγάλο smoothie φτιαγμένο με σκούρα, φυλλώδη πράσινα, κατεψυγμένα μούρα, σκόνη φυτικής πρωτεΐνης και σπόρους κάνναβης», δήλωσε η Reyes. «Αν δεν είστε συνηθισμένοι να τρώτε φυτικές πρωτεΐνες, αγοράστε μπριζόλα, πουλερικά και καρυκεύματα χοιρινού κρέατος για να απογειώσετε οποιαδήποτε συνταγή», πρότεινε.

Το κλειδί για μια χορτοφαγική διατροφή είναι η ποικιλία, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξουθένωσης.


Σχετικά Άρθρα