ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το τάι τσι είναι πιο αποτελεσματικό από την αερόβια άσκηση στη μείωση της πίεσης

19 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Η άσκηση είναι ένα κρίσιμο προαπαιτούμενο ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιο αποτελεσματικές επιλογές άσκησης για τη διαχείριση των καρδιαγγειακών νόσων. Στο πλαίσιο αυτό, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, συνέκρινε τα αποτελέσματα του τάι τσι και της αερόβιας άσκησης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των συμμετεχόντων με προϋπέρταση.

Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που παρακολούθησε 342 ενήλικες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν προϋπέρταση, την οποία οι ερευνητές όρισαν ως «συστολική αρτηριακή πίεση (ΣΑΠ) από 120 έως 139 mm Hg και/ή διαστολική πίεση 80 έως 89 mm Hg». Οι ερευνητές απέκλεισαν συμμετέχοντες που είχαν ορισμένες παθήσεις, όπως διαβήτη, στεφανιαία νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων, ήταν περίπου 50 έτη.

Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 2 ομάδες. Η μία ομάδα έκανε τάι τσι και η άλλη συμμετείχε σε αερόβια άσκηση. Κάθε ομάδα συμμετείχε σε 4 εποπτευόμενες συνεδρίες 1 ώρας την εβδομάδα της δραστηριότητάς της για 1 χρόνο. Η ομάδα αερόβιας άσκησης έκανε δραστηριότητες όπως τζόκινγκ, ποδηλασία και γρήγορο περπάτημα.

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα που μελέτησαν οι ερευνητές, ήταν η συστολική αρτηριακή πίεση μετά από 12 μήνες άσκησης. Εξέτασαν επίσης διάφορα δευτερεύοντα αποτελέσματα, όπως αλλαγές στη συστολική αρτηριακή πίεση μετά από 6 μήνες και μέσες αλλαγές στις μετρήσεις της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Συνολικά, η ομάδα που συμμετείχε στο τάι τσι, είδε τη μεγαλύτερη βελτίωση στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Μετά από 1 χρόνο, η ομάδα τάι τσι είδε μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 7,01 mmHg. Αντίθετα, η ομάδα της αερόβιας άσκησης, είδε μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,61 mmHg.

«Τελικά, το τάι τσι μπορεί να αξιοποιηθεί από κοινού με καθιερωμένες μεθόδους για να προσφέρει μια εξατομικευμένη προσέγγιση στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και τη συνολική ευημερία. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η συζήτηση με έναν γιατρό παραμένει ζωτικής σημασίας για (να δημιουργηθεί) ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και την κατάσταση της υγείας σας», σημείωσε ο Δρ. Rigved Tadwalkar, σύμβουλος καρδιολόγος στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σχετικά Άρθρα