ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σωματικό βάρος επηρεάζει το πώς και πότε ο οργανισμός «καίει» θερμίδες

18 Νοεμβρίου 2023, 08:00

images

Μελέτη του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Oregon που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν υγιές βάρος, καίνε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή όταν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δραστήριοι και τρώνε, ενώ εκείνοι που έχουν παχυσαρκία, ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσοι έχουν παχυσαρκία, έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης.

Ως παχυσαρκία ορίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος ή ΔΜΣ από 30 και πάνω. Το υπερβάλλον βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2.

Ο Andrew McHill, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Νοσηλευτικής του OHSU και στο Oregon Institute of Occupational Health Sciences στο OHSU, και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Steven A. Shea, Ph.D., διευθυντής του Oregon Institute of Occupational Health Sciences στο OHSU, επικεντρώνουν την έρευνά τους στο πώς οι κιρκάδιοι ρυθμοί και ο ύπνος επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα.

Συνολικά 30 άτομα προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στη μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες παρέμειναν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κιρκαδικό ερευνητικό εργαστήριο για 6 ημέρες. Η μελέτη ακολούθησε ένα αυστηρό κιρκαδικό ερευνητικό πρωτόκολλο που περιλάμβανε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο, ώστε οι συμμετέχοντες να είναι ξύπνιοι και να κοιμούνται διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μετά από κάθε περίοδο ύπνου, οι εθελοντές ξυπνούσαν για να φάνε και να συμμετάσχουν σε ποικίλα τεστ. Ένα τεστ έκανε τους συμμετέχοντες να ασκούνται, ενώ φορούσαν μια μάσκα που ήταν συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα που ονομάζεται έμμεσο θερμιδόμετρο, το οποίο μετρά το εκπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακα και βοηθά στην εκτίμηση της χρήσης ενέργειας. Συλλέχθηκαν επίσης δείγματα αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης σε απόκριση σε ένα ίδιο γεύμα που παρέχεται κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες και την πείνα σε άτομα που είναι παχύσαρκα, καθώς και σε άτομα που έχουν υγιές βάρος. Αυτή η νέα μελέτη θα συνεχίσει επίσης μια μελέτη του 2013, με επικεφαλής τον Shea, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα κιρκάδια ρολόγια αυξάνουν φυσικά την επιθυμία για φαγητό τη νύχτα.

Σχετικά Άρθρα