ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το περπάτημα ενισχύει τη φυσική κατάσταση αλλά και την ψυχική υγεία

22 Απριλίου 2023, 08:00

images

Οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν να αυξήσουν τον ημερήσιο αριθμό βημάτων τους για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, αναφέρουν από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (PHA) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, τα 2/3 των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, με το 1/4 των παιδιών να επηρεάζεται από αυτές τις παθήσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Η Δρ Hannah McCourt δήλωσε ότι απλές κινήσεις όπως το περπάτημα, η κηπουρική και μία απλή έξοδος θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή. Η ίδια είπε στο BBC News NI ότι ο μέσος αριθμός καθημερινών βημάτων των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας κυμαινόταν μεταξύ 3.000-4.000.

«Θα θέλαμε να δούμε ανθρώπους να αυξάνουν τα βήματά τους και τη σωματική τους δραστηριότητα», σημείωσε η ειδικός.

Η Δρ McCourt, επικεφαλής τμήματος βελτίωσης της υγείας και της κοινωνικής ευημερίας στον PHA, δήλωσε ότι το περπάτημα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στον ελεύθερο χρόνο και στις καθημερινές συνήθειες εύκολα και δωρεάν.

Μέχρι το 2030 πιστεύεται ότι επιπλέον 11 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι παχύσαρκοι και πιθανόν να ζουν με παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και διάφορους καρκίνους. Αυτή η αύξηση θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά οι ηλικιωμένοι, θα χρειαστούν θεραπεία.

Το περπάτημα, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συχνά παραβλέπεται ως μορφή άσκησης. Αλλά το γρήγορο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε αντοχή, να κάψετε πολλές θερμίδες και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Η συμβουλή είναι να αυξήσετε σταδιακά τα βήματα με την πάροδο του χρόνου για να αντιληφθείτε τα οφέλη.

Οι απλές συμβουλές περιλαμβάνουν να κατεβείτε από το λεωφορείο μερικές στάσεις νωρίτερα ή να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά και μετά να περπατήσετε λίγο παραπάνω. Ενώ η μετακίνηση θα αυξήσει τα βήματα, η καλή δουλειά θα χάσει την ουσία της εάν δεν προσέξετε την πρόσληψη θερμίδων.

Στην εκστρατεία του για την πρόληψη της παχυσαρκίας το 2021, ο PHA συμβούλεψε τον υπέρβαρο πληθυσμό να μειώσει το μέγεθος της μερίδας φαγητού που καταναλώνει.


Σχετικά Άρθρα