ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κρύο βοηθά στην απώλεια λίπους

07 Μαΐου 2020, 09:00

images

Η ολιγόλεπτη έκθεση στο κρύο οδηγεί σε αδυνάτισμα με την απώλεια ειδικά του "καφέ λίπους". Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια στον οργανισμό ενώ τα καφέ λιπώδη κύτταρα έχουν την ιδιότητα να καίνε θερμίδες μέσω της οξείδωσης των λιπαρών οξέων και της παραγωγής θερμότητας. Και ένας τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι η ήπια, ελεγχόμενη έκθεση στο κρύο μέσω του ντουζ ή έκθεσης σε ατμοσφαιρικό κρύο τον χειμώνα.

«Τα δεδομένα αυτά αυξάνουν την κατανόησή μας σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το καφέ λίπος στους ανθρώπους. Βρήκαμε ότι τα άτομα με ενεργό καφέ λίπος έκαιγαν 20.000 θερμίδες περισσότερες από αυτά που δεν είχαν καφέ λίπος», αναφέρει ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Florian W. Kiefer από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν PET τομογράφο για να εντοπίσουν τις δύο ομάδες ανθρώπων, αυτούς που έχουν ενεργό καφέ λίπος και αυτούς που δεν έχουν. Στη συνέχεια ανέλυσαν τη λειτουργία του καφέ λίπους και τη δαπάνη ενέργειας σε αυτά τα άτομα πριν και μετά τη σύντομη έκθεσή τους στο κρύο. Και όπως φάνηκε, η ομάδα με το ενεργό καφέ λίπος όχι μόνο είχε κάψει περισσότερες θερμίδες, αλλά είχε και πιο λίγα λιπαρά οξέα στο αίμα.

«Πρέπει να μελετήσουμε το ανθρώπινο καφέ λίπος με μεγαλύτερη λεπτομέρεια προκειμένου να δούμε αν το όργανο αυτό μπορεί να μας προστατεύσει από μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις», επισημαίνει ο Δρ Kiefer ανοίγοντας την επιστημονική συζήτηση για το θέμα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα