ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η σκολίωση και πως μπορεί να βοηθήσει η γυμναστική

20 Αυγούστου 2020, 16:00

images

Η σκολίωση είναι μια τριασδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για την πλάγια απόκλιση της σπονδυλικής στήλης περισσότερο από δέκα μοίρες. Και η πιο συχνή μορφή της είναι η ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας). 

Ωστόσο υπάρχουν και η συγγενής σκολίωση (από την γέννηση) ή νευρομυική σκολίωση (λόγω κάποιας εγκεφαλικής παράλυσης ή βλάβης του κεντρικού νευρικού συστήματος ), ή λειτουργική (λόγω κάποιας ανισοσκελίας, κακής στάσης σώματος ή μυικών σπασμών).

Η διάγνωση γίνονται από χειρουργό ορθοπεδικό ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζεται ή όχι χειρουργείο και ποιες άλλες μέθοδοι θεραπείας ή συντήρησης πρέπει να ακολουθηθούν.

Το πιο γνωστό σύστημα γυμναστικής που μπορεί να ανακουφίσει είναι η μέθοδος Pilates υπό την στενή παρακολούθηση και με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού στον οποίο ο ειδικός γυμναστής θα παρουσιάσει τις ασκήσεις που θα γίνουν.

Με τις ασκήσεις του συστήματος Pilates ενδυναμώνεται την αδύναμη πλευρά και γίνονται διατάσεις στην πλευρά που έχει έντονο μυικό σπασμό ή και πόνο. Μέσω των ασκήσεων επιτυγχάνεται καλύτερη αιμάτωση, ευκαμψία και βελτίωση της κινητικότητας του ατόμου.


Σχετικά Άρθρα