ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα κίνητρα για άσκηση οδηγούν σε διαρκή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

11 Απριλίου 2024, 09:00

images

Οι ενήλικες με κίνδυνο καρδιακών παθήσεων που λάμβαναν καθημερινά υπενθύμιση ή κίνητρα για να γίνουν πιο δραστήριοι αύξησαν τα καθημερινά τους βήματα κατά περισσότερα από 1.500 μετά από 1 χρόνο και πολλοί εξακολουθούσαν να τηρούν τη νέα τους συνήθεια 6 μήνες αργότερα, σύμφωνα με μια μελέτη που υποστηρίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2019 και 2024. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 1.000 ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν έναν φορητό ιχνηλάτη φυσικής κατάστασης, ο οποίος επέτρεπε στους ερευνητές να μετρήσουν τον ημερήσιο αριθμό βημάτων. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έθεσαν ως στόχο να αυξήσουν τα καθημερινά τους βήματα κατά 33%, 40%, 50% ή οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο από 1.500 βήματα. Αφού έθεσαν τους στόχους τους, οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε 1 από τις 4 ομάδες.

Τρεις ομάδες έλαβαν κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων ανταμοιβών που μοιάζουν με παιχνίδι, οικονομικές ανταμοιβές ή συνδυασμό αυτών. Στην 1η ομάδα των παιχνιδιών, κάθε συμμετέχων λάμβανε πόντους εβδομαδιαία και τους διατήρησε επιτυγχάνοντας τους καθημερινούς στόχους βημάτων του. Τις μέρες που δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους έχαναν βαθμούς. Οι συμμετέχοντες με αρκετούς βαθμούς, ανέβηκαν κατά 1 επίπεδο και οι συμμετέχοντες που δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους, κατέβηκαν κατά 1 επίπεδο. Ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποστηρικτής κάποιου συμμετέχοντος και να λαμβάνει εβδομαδιαίες ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδό του. Στο τέλος της μελέτης, οι ενήλικες που έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα επιτυγχάνοντας τους καθημερινούς στόχους βημάτων τους, έλαβαν τρόπαια. Στη 2η ομάδα , κάθε συμμετέχων λάμβανε 14 δολάρια κάθε εβδομάδα, αλλά έχανε 2 δολάρια την ημέρα αν δεν εκπλήρωνε τους στόχους του. Η 3η ομάδα έλαβε παρόμοιο παιχνίδι και οικονομικά κίνητρα.

Η 4η ομάδα - μια ομάδα ελέγχου - δεν έλαβε κίνητρα, αλλά ακολούθησε το πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, σημειώνοντας τον αριθμό των βημάτων τους.

Πριν ξεκινήσει η μελέτη, οι συμμετέχοντες σε όλες τις ομάδες έκαναν κατά μέσο όρο περίπου 5.000 καθημερινά βήματα, ή 2,4 μίλια. Μετά από 12 μήνες, αύξησαν τον ημερήσιο αριθμό βημάτων τους κατά περισσότερο από 1.500, ή τρία τέταρτα του μιλίου.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα του παιχνιδιού περπάτησε επιπλέον 538 βήματα, ενώ όσοι έλαβαν οικονομικά κίνητρα περπάτησαν έκαναν 492 βήματα. Η ομάδα που έλαβε και τα 2 κίνητρα είχε κατά μέσο όρο 868 επιπλέον βήματα και διατήρησε κατά μέσο όρο 576 περισσότερα καθημερινά βήματα 6 μήνες αργότερα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι όσοι θέλουν να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα, μπορούν να επικεντρωθούν στις ίδιες αρχές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, οι οποίες δημιούργησαν άμεσα οφέλη ή ανταμοιβές για την κίνηση. Τέλος, υπάρχουν εφαρμογές άσκησης που παρέχουν καθημερινές υπενθυμίσεις και ανταμοιβές για την επίτευξη προσωπικών στόχων υγείας.

Σχετικά Άρθρα