ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα βάρη είναι πιο πιθανό να παρακινήσουν νεαρές γυναίκες να ασκηθούν

24 Ιουλίου 2022, 08:00

images

Η λεγόμενη "Fitspiration" είναι μια δημοφιλής τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζει αδύνατες γυναίκες να ποζάρουν με ρούχα γυμναστικής ή ασχολούνται με δραστηριότητες φυσικής κατάστασης, σύμφωνα με το The Conversation. Είναι συνδυασμός των λέξεων fit –γυμναστική/καλή φυσική κατάσταση – και inspiration – έμπνευση.

Σε μια πρόσφατη ερευνητική μελέτη που διεξήχθη στο Body Image and Health Lab στο Western University, οι μελετητές θέλησαν να ελέγξουν εάν το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περιελάμβανε βάρος θα μπορούσε να δημιουργήσει ''ψυχολογικά προσαρμοστικά κίνητρα'' για την άσκηση σε σύγκριση με την παραδοσιακή fitspiration. 

Τα ψυχολογικά προσαρμοστικά κίνητρα άσκησης έχουν τις ρίζες τους στην επιδίωξη της καλής υγείας και της ευχαρίστησης και προάγουν την ψυχολογική ευεξία, ενώ τα κίνητρα άσκησης που έχουν τις ρίζες τους στην ενοχή, την κοινωνική πίεση ή τις επιθυμίες για αλλαγή του σώματος μπορούν να βλάψουν την ψυχολογική ευεξία .

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.000 νεαρές γυναίκες που προέβαλαν είτε θετικές αναπαραστάσεις γυναικών μεγαλύτερου βάρους που ασκούνται, είτε τυπικό περιεχόμενο fitspiration στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, οι μελετητές μέτρησαν τις αλλαγές σε μια σειρά ψυχολογικών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κινήτρου για άσκηση.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ασχολήθηκαν με το περιεχόμενο κοινωνικών μέσων που περιελάμβανε βάρος είχαν περισσότερα κίνητρα για άσκηση και ανέφεραν περισσότερα ψυχολογικά προσαρμοστικά και βιώσιμα κίνητρα άσκησης. Αντίθετα, οι γυναίκες που είδαν τυπικές εικόνες fitspiration ένιωσαν ότι ωθήθηκαν περαιτέρω για να ασκηθούν. Μάλιστα, ανέφεραν περισσότερα δυσλειτουργικά κίνητρα για άσκηση, όπως η απώλεια βάρους ή η βελτίωση της εμφάνισής τους.

Ενώ η μελέτη υπογραμμίζει ότι η πνευμονία μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την εικόνα σώματος και τη συμπεριφορά της υγείας των γυναικών, προτείνει επίσης ότι το περιεχόμενο που περιλαμβάνει βάρος θα μπορούσε να είναι μια ψυχολογικά προσαρμοστική εναλλακτική λύση. Οι θετικές αναπαραστάσεις των γυναικών μεγαλύτερου βάρους που ασκούνται, μπορούν να αντιμετωπίσουν την εξιδανίκευση των αδύναμων σωμάτων που είναι μία συνηθισμένη εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλλιεργώντας παράλληλα την άσκηση που προάγει την υγεία.

Τέλος, το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περιλαμβάνει βάρος έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει το στίγμα κατά της παχυσαρκίας και να προωθήσει τη συμμετοχή σε χώρους γυμναστικής.


Σχετικά Άρθρα