ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα 11- 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες νόσους

02 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Νέα έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται πολλή άσκηση σε καθημερινή βάση για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας υγιή. Είναι γνωστό ότι η τακτική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, ωστόσο, μέχρι αυτήν την έρευνα, δεν ήταν σαφές o μηχανισμός μέσω του οποίου η άσκηση επηρεάζει την υγεία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μόλις 20 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν οι άνθρωποι προβλήματα υγείας - όπως αναιμία και νόσο της χοληδόχου κύστης - και τους εμποδίζει επίσης να νοσηλευτούν για τις παθήσεις.

Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, απέδειξε ομοίως ότι 11 λεπτά άσκησης την ημέρα, ή 75 λεπτά την εβδομάδα, είναι αρκετά για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαφόρων καρκίνων. Αυτή η έκθεση, μια μετα-ανάλυση που αξιολόγησε 196 άρθρα που αξιολογήθηκαν από ομοτίμους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 75 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα - τα οποία θα μπορούσαν να αφορούν σε γρήγορο περπάτημα, πεζοπορία, ποδηλασία ή χορό - μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 23%.

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία το δεδομένο ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.

«Αυτή η μελέτη παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του χαμηλότερου κινδύνου νοσηλείας για διάφορες καταστάσεις που συνήθως δεν συνδέονται με τη φυσική κατάσταση, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νόσο της χοληδόχου κύστης και πνευμονία», λέει ο Δρ Jimmy Johannes, πνευμονολόγος στο Memorial Care Long Beach Medical Center στο Long Beach, CA.

Επομένως, 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να σας κρατήσουν μακριά από το νοσοκομείο, σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης κοινών παθήσεων υγείας - και νοσηλείας κατά συνέπεια, ενώ μια δεύτερη μελέτη απέδειξε ότι μόλις 11 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαφόρων καρκίνων.


Σχετικά Άρθρα