ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικά νέα για το ρόλο της άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

17 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Πολλές είναι οι έρευνες που συνδέουν την τακτική άσκηση με τη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου ειδικά στους άνδρες και ειδικά σε αυτούς που έχουν ξεπεράσει τα 50 έτη και έχουν λόγο να προστατεύσουν τον ...προστάτη τους, με δεδομένο ότι από καρκίνο προσβάλλονται 113 στους 100.000 άνδρες. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Όπως φαίνεται, η τακτική άσκηση βελτιώνει το καρδιαναπνευστικό σύστημα των ανδρών κατά 3% κάθε έτος και για τα πρώτα 5 χρόνια. Κι αυτό από μόνο του μειώνει κατά 35% τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Αυτό μάλιστα αποδείχτηκε στην έρευνα ότι συμβαίνει σε όλους τους άνδρες, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και επιπέδου άσκησης.

"Όποια κι αν είναι η ηλικία, το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και η γυμναστική που θα αποφασίσει να κάνει ένας άνδρας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο θετικό αν η γυμναστική αυτή γίνεται συστηματικά και επί αρκετές ώρες την εβδομάδα", ανέφερε ο Δρ William Oh, επικεφαλής ιατρός του Prostate Cancer Foundation που δεν έχει ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Η καρδιοαναπνευστική άσκηση βοηθά την καρδιά και τους πνεύμονες να οξυγονώνουν καλύτερα τους μυϊκούς ιστούς. Για να διεξάγουν την έρευνα, οι ερευνητές από το Swedish School of Sport and Health Sciences μελέτησαν και συνέκριναν δεδομένα από 57.000 άνδρες στη Σουηδία οι οποίοι έκαναν τακτικά στατικό ποδήλατο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ όσοι έκαναν ποδήλατο περισσότερο και πιο γρήγορα είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση, ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αφού κι αυτός είναι μία μυϊκή μάζα που ωφελείται από την καλύτερη οξυγόνωση. 

"Οι άνδρες πρέπει να προτιμούν δραστηριότητες που αυξάνουν τον καρδιακό τους ρυθμό όπως είναι το περπάτημα και το τρέξιμο, το ποδήλατο και η κολύμβηση επειδή αυτό τους ωφελεί διπλά", δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ Kate Bolam, ερευνήτρια στο Swedish School of Sport and Health Sciences. Και συνέχισε: "Αν δεν τους αρέσουν οι κλασικές ασκήσεις ας χορεύουν ή ας πηγαίνουν με φίλους ορειβασία. Πάντως πρέπει η άσκηση που κάνουν να αυξάνει τον καρδιακό τους ρυθμό". 

Πριν από αυτή την τελευταία μελέτη, οι ουρολόγοι σύστηναν την άσκηση αλλά χωρίς να έχουν στοιχεία ότι αυτό θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα κάποιες μελέτες στο παρελθόν έβαζαν ερωτηματικά για τους άνδρες με πολύ υψηλό επίπεδο άσκησης ότι ίσως να έκαναν κακό στον προστάτη τους. Τώρα αυτά ανατρέπονται", σημειώνει ο καθηγητής Ουρολογίας από το University of California, Δρ June Chan.

Σχετικά Άρθρα