ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρέασε η πανδημία τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών

26 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Τα lockdowns κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, συνέβαλαν σε απότομες αυξήσεις στον αριθμό των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών δημοτικού σχολείου στην Αγγλία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετο κόστος υγειονομικής περίθαλψης εκατομμυρίων, εκτιμούν οι ερευνητές. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα παιδιά διέτρεχαν ιδιαίτερο κίνδυνο αύξησης βάρους το 2020-2021 καθώς τα σχολεία έκλεισαν και οι ευκαιρίες για άθληση μειώθηκαν σημαντικά. Οι περιορισμοί της πανδημίας μπορεί επίσης να προκάλεσαν επιδείνωση στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, διατάραξη του ύπνου και αύξηση του χρόνου οθόνης των παιδιών, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον που πραγματοποίησαν τη νέα έρευνα. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για το ΔΜΣ της παιδικής ηλικίας από το Εθνικό Πρόγραμμα μέτρησης της παιδικής ηλικίας για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών και για παιδιά ηλικίας 10-11 ετών που ολοκλήρωναν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας μεταξύ των μικρότερων παιδιών αυξήθηκε από 9,9% το 2019-2020 σε 14,4% το 2020-2021 και μειώθηκε στο 10,1% το 2021-2022, επιστρέφοντας στην προ-πανδημική τάση.

Ωστόσο, ο επιπολασμός υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 10-11 ετών ήταν 4% υψηλότερος από το αναμενόμενο. Αυτή η αύξηση σήμαινε ότι 55.838 περισσότεροι μαθητές δημοτικού σχολείου, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με 16.752 από αυτά να είναι σοβαρά παχύσαρκοι, σύμφωνα με την έρευνα.

Τέλος, το ζήτημα της παχυσαρκίας φαίνεται να είναι ταξικό, καθώς έχει να κάνει και με το πόσο αναβαθμισμένες ή υποβαθμισμένες είναι οι περιοχές στις οποίες ζουν τα παιδιά. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Keith Godfrey, καθηγητής επιδημιολογίας και ανθρώπινης ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: 

«Ειλικρινά, τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν αυτές τις ανησυχητικές τάσεις – που είναι σε εξέλιξη – στις διαφορές στην παιδική παχυσαρκία μεταξύ εκείνων που ζουν στις περισσότερο ή λιγότερο ευνοημένες περιοχές».

Σχετικά Άρθρα