ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά νηπιαγωγεία δεν προσφέρουν αρκετή άσκηση στα παιδιά

19 Μαΐου 2022, 09:00

images

Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στις ΗΠΑ εκτινάσσονται στα ύψη και νέα έρευνα δείχνει ότι οι δομές παιδικής φροντίδας μπορεί να αποτελούν μέρος του προβλήματος καθώς δεν παρέχουν στα παιδιά τη δυνατότητα για αρκετή άσκηση...

Οι αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν τουλάχιστον δύο ευκαιρίες την ημέρα για σωματική δραστηριότητα, συνολικής διάρκειας 60 έως 90 λεπτών. Ενώ η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το 74% των προγραμμάτων παρείχαν κάποια σωματική δραστηριότητα, και μόνο το 43% έδωσε αρκετό χρόνο.

''Τα παιδιά που είναι λιγότερο δραστήρια έχουν χειρότερη φυσική κατάσταση και συντονισμό, υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, μικρότερη διάρκεια προσοχής και μικρότερη γνωστική ανάπτυξη'', δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Lauren Olsho, ειδική σε θέματα υγείας στο Abt Associates στο Rockville. «Το 60% των παιδιών στις ΗΠΑ δέχονται κάποιο είδος επίσημης παιδικής μέριμνας κατά μέσο όρο περίπου 30 ώρες την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώροι παιδικής φροντίδας είναι η κύρια ευκαιρία για πολλά παιδιά ώστε να είναι ενεργά».

Για τη μελέτη, η ομάδα της Olsho παρακολούθησε 96 κέντρα παιδικής φροντίδας και 131 προγράμματα Head Start για να ερευνήσει πόσο δραστηριοποιούνταν σωματικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τόσο μέσα στην τάξη, όσο και εκτός αυτής.

Τα παιδιά παρέμεναν αδρανή περίπου το 25% του χρόνου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μεσημεριανοί ύπνοι και η ώρα του φαγητού. ''Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν πόση ώρα τα παιδιά ήταν καθιστά στα μαθήματα, με τα περισσότερα να κάθονται ή να ξαπλώνουν'', είπε η Olsho.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανατροπή αυτών των τάσεων, ανέφερε. ''Τα μικρά παιδιά τείνουν να είναι πιο δραστήρια στην αρχή μιας συνεδρίας παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, επομένως πολλές συντομότερες συνεδρίες είναι καλύτερες από μία μεγάλη''.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι δάσκαλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στο παιχνίδι. Τα παιδιά σε προγράμματα παιδικής μέριμνας των οποίων οι δάσκαλοι δεν έπαιζαν μαζί τους έξω είχαν περίπου μισή ώρα λιγότερο ενεργό χρόνο κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

"Η εύρεση μεθόδων για να κάνετε τα παιδιά να κινούνται σε εσωτερικούς χώρους - πάρτι χορού, μουσικά παιχνίδια, διατάσεις ή ασκήσεις ισορροπίας - είναι ζωτικής σημασίας όταν ο καιρός δεν είναι καλός", είπε ο Olsho.

Πρότεινε, τέλος, στους γονείς να ελέγχουν τον υπαίθριο χώρο παιχνιδιού προτού επιλέξουν προγράμματα παιδικής φροντίδας. "Αν δεν έχουν παιδική χαρά στο χώρο των εγκαταστάσεων, ρωτήστε αν υπάρχει κάποιο σημείο κοντά όπου θα πάνε τα παιδιά να παίξουν", τόνισε η Olsho. ''Και ελέγξτε το ημερήσιο πρόγραμμα για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο προγραμματισμένες υπαίθριες συνεδρίες παιχνιδιού κάθε μέρα''.



Σχετικά Άρθρα