ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποδηλασία στο βουνό και όποιος...αντέξει

16 September 2023, 08:00

images

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, προτρέπει τους πιο γυμνασμένους και τολμηρούς να δοκιμάσουν την ποδηλασία στο βουνό. Αναλύοντας τραυματισμούς που υπέστησαν άνθρωποι που ασκούνται στη φύση με το ποδήλατο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Curtin διαπίστωσαν ότι η ορεινή ποδηλασία, αλλά και η πεζοπορία, δεν είναι μόνο για όσους αναζητούν την περιπέτεια και τον κίνδυνο. Ενθαρρύνουν ως εκ τούτου, όσους ήταν διστακτικοί στο παρελθόν να δοκιμάσουν την ορεινή ποδηλασία, καθώς τα πιθανά οφέλη για την υγεία, υπερτερούν των κινδύνων.

Η ομάδα ανέλυσε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει δεκάδες προηγούμενες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, μελέτησαν 220.935 τραυματισμένους ποδηλάτες βουνού και 17.757 τραυματισμένους πεζοπόρους. Σε πρώτη φάση, ξεκίνησαν να προσδιορίζουν τους τύπους τραυματισμών και τις τραυματισμένες περιοχές του σώματος που είναι πιο συνηθισμένες μεταξύ των χρηστών μονοπατιών.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Paul Braybrook, από τη Νοσηλευτική Σχολή του Curtin, προσθέτει ότι οι ποδηλάτες του βουνού , υποφέρουν κυρίως από τραυματισμούς στα άνω άκρα – κυρίως μώλωπες, γρατζουνιές και ήπια κοψίματα. Από την άλλη, οι ορεινοί πεζοπόροι ήταν πιο επιρρεπείς στον τραυματισμό των ποδιών και των αστραγάλων τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν κυρίως φουσκάλες και διαστρέμματα στον αστράγαλο.

Σχετικά Άρθρα