ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιο κοντά, πιο αδύναμα και με κινδύνους για το μέλλον τα παιδιά που δεν τρώνε κρέας

21 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι συνήθως πιο κοντά και με πιο αδύναμα οστά σε σχέση με τα παιδιά που τρέφονται με τα πάντα, μεταξύ αυτών και κρέας. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή και τα οποία ήταν κατά μέσο όρο 3 εκατοστά κοντύτερα από εκείνα που κατανάλωναν και κρέας. Επιπλέον, τα οστά αυτών των παιδιών ήταν πιο αδύναμα με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας Great Ormond Street του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, επισημαίνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους των χορτοφαγικών διατροφών και ότι τα παιδιά που ακολουθούν τέτοιου είδους διατροφές θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και D για να μειώσουν τις πιθανώς μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία τους.

«Γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσελκύονται από τις χορτοφαγικού τύπου διατροφές για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η προστασία των ζώων και η μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στο κλίμα. Γνωρίζουμε, όμως, και ότι οι έρευνες για τις επιπτώσεις αυτών των διατροφών στην υγεία των παιδιών περιορίζονταν μόνο σε αξιολογήσεις για το ύψος και το βάρος και έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε παιδιά χορτοφάγους. Η μελέτη μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τα αποτελέσματα υγείας σε παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγικές και vegan διατροφές», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jonathan Wells καθηγητής στο UCL.

Οι ερευνητές εξέτασαν 187 υγιή παιδιά 5-12 ετών, εκ ων οποίων τα 63 ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, τα 52 vegan διατροφή και τα 72 έτρωγαν τα πάντα. Τα παιδιά της vegan διατροφής ήταν κατά μέσο όρο 3 εκατ. κοντύτερα, είχαν κατά 4%-6% λιγότερη οστική μάζα και πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν έλλειψη στη βιταμίνη Β12 σε σχέση με τα παιδιά που έτρωγαν και κρέας.

«Η μεγιστοποίηση της οστικής υγείας στα παιδιά συστήνεται με στόχο τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Βρήκαμε ότι τα παιδιά της vegan διατροφής είχαν χαμηλότερη οστική μάζα, ακόμα και μετά την προσαρμογή των δεδομένων σε μικρότερο σωματικό και οστικό μέγεθος. 

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μπουν στην εφηβεία με ήδη εδραιωμένη οστική έλλειψη, η οποία αν προκαλείται από μια διατροφή που συνεχίζεται και κατά την εφηβεία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στα οστά αργότερα στη ζωή», επεσήμανε η επίσης συγγραφέας και καθηγήτρια Δρ Mary Fewtrell.


Σχετικά Άρθρα