ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παχυσαρκία και καθιστική ζωή οδηγούν σε άνοια

02 Μαΐου 2023, 16:00

images

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνητών, το 37% των περιπτώσεων άνοιας συνδέεται με οποιονδήποτε από τους οκτώ τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου: Παχυσαρκία στη μέση ηλικία, καθιστική ζωή, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, κάπνισμα και απώλεια ακοής. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκανστο JAMA Neurology, βασίζονται σε περισσότερους από 378.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε ετήσια εθνική έρευνα για την υγεία.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και σταματώντας να κάνουν καθιστική ζωή», δήλωσε η ερευνήτρια Deborah Barnes, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Δρ Barnes θεωρεί ότι μία είναι η αιτία που επικρατεί κυρίαρχα στην απειλή της άνοιας: Η παχυσαρκία. Την τελευταία δεκαετία, η παχυσαρκία έχει αναχθεί σε ένα πολύ συχνό φαινόμενο, επομένως είναι πλέον περισσότερες οι περιπτώσεις που συμβάλλει στα περιστατικά εμφάνισης άνοιας. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η σχέση μεταξύ του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και της άνοιας αποδεικνύεται ισχυρότερη από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Πλέον, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό αποτελεί αρκετά συχνή αιτία πρόκλησης άνοιας.

Επιπροσθέτως, εκτός από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των φυλετικών και εθνοτικών ομάδων, διακύμανση παρατηρήθηκε και σε ό,τι αφορά στο φύλο. Ειδικότερα, οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο στις περιπτώσεις ανδρών, με το 36% των περιπτώσεων να συνδέονται με αυτούς τους παράγοντες, έναντι του 30% που ισχύει για τις γυναίκες.

Από την άλλη, περισσότερο φαίνεται ότι συνέβαλε στις γυναίκες ο παράγοντας της κατάθλιψης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 11% των περιπτώσεων άνοιας στο γυναικείο πληθυσμό συνδέεται με ιστορικό κατάθλιψης, σύμφωνα με τον συνεργάτη ερευνητή Δρ Roch Nianogo, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους.


Σχετικά Άρθρα