ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Τα παιδιά χρειάζονται μία ώρα άσκηση την ημέρα

03 Δεκεμβρίου 2019, 07:15

images

Τέσσερα στα πέντε παιδιά ηλικίας 11 με 17 ετών παγκοσμίως, δεν έχει την φυσική δραστηριότητα που θα έπρεπε. Αυτό αποδείχτηκε σε έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Και το χειρότερο, όπως λένε, είναι ότι η έλλειψη άσκησης επιδρά αρνητικά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Όπως λένε από την ΠΟΥ, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά αφορά κυρίως τα παιδιά στις αναπτυγμένες χώρες με τα αγόρια να είναι συνήθως πιο δραστήρια στην πλειοψηφία των χωρών σε σύγκριση με τα συνομήλικα κορίτσια.

Αλλά ποια είναι η δραστηριότητα που θα ήθελαν οι ειδικοί της ΠΟΥ και δεν υπάρχει;

"Οτιδήποτε κάνει την καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα και μας λαχανιάζει", λένε και δίνουν παραδείγματα:

Τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, ασκήσεις γυμναστικής, ορειβασία, ομαδικά παιχνίδια.

Αλλά δίνουν και άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν: Πρέπει δηλαδή να κάνει το παιδί κάτι από τα παραπάνω αλλά τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα και με μέτρια τουλάχιστον ένταση!

"Δεν είναι ένας υπερφίαλος στόχος αυτός. Είναι αποδεδειγμένη επιστημονική αλήθεια για την υγεία και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών", σχολιάζει η Δρ Fiona Bull από την ΠΟΥ.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν η άσκηση γίνεται καθημερινά και δεν είναι ήπια αλλά τουλάχιστον μέτρια (ανεβάζει σημαντικά τους καρδιακούς παλμούς), κάνει καλό στην καρδιά και τους πνεύμονες, ενδυναμώνει τους μυς και τα οστά, συντελεί στην καλή ψυχική υγεία, διατηρεί σε υγιή επίπεδα το σωματικό βάρος και συντελεί στην νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη άσκησης εκτός πολλών δεινών σε ό,τι αφορά την ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση του παιδιού, κάνει τα παιδιά να αγαπούν την τεμπελιά, την καθιστική ζωή, την υπερφαγία, τις κακές επιλογές στην διατροφή και μειώνει τις διανοητικές τους ικανότητες κάνοντάς τα χειρότερους μαθητές.

Επιπλέον τα παιδιά που δεν γυμνάζονται, αναπτύσσουν μανίες με τα ηλεκτρονικά, το ίντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση.

Οι χώρες με τα πιο δραστήρια παιδιά είναι το Αφγανιστάν και η Ζιμπάμπουε, χώρες με μεγάλη φτώχεια όπου τα παιδιά δεν έχουν με τίποτα να ασχοληθούν στο σπίτι και έτσι τρέχουν και παίζουν στους δρόμους.

Στον αντίποδα, τα παιδιά με την λιγότερη σωματική δραστηριότητα εντοπίστηκαν από την ΠΟΥ στις Φιλιππίνες (93% στα αγόρια) και την Νότια Κορέα (97% στα κορίτσια).

Παγκοσμίως, το 85% των κοριτσιών και το 78% των αγοριών δεν γυμνάζεται όσο θα έπρεπε!

ΠΗΓΗ

WHO (World Health Organisation)

Σχετικά Άρθρα