ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση παγκοσμίως

04 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με παχυσαρκία, δηλαδή 1 στους 7 κατοίκους της Γης. Οι ιατρικές συνέπειες της παχυσαρκίας, θα κοστίζουν πάνω από 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια  το 2035, ενώ η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 100% από σήμερα έως το 2035, φτάνοντας τα 400 εκατομμύρια  που μεταφράζεται σε 1 στα 5 παιδιά του πλανήτη. Τέλος, 1 στους 4 ανθρώπους θα έχει παχυσαρκία το 2035. Αυτά τα δυσοίωνα ανακοίνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας που γιορτάζεται σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Τις προηγούμενες Παγκόσμιες Ημέρες Παχυσαρκίας, όλες οι Εταιρείες-Μέλη της World Obesity Federation (Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας) ζήτησαν από όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει τις βαθύτερες αιτίες της παχυσαρκίας και να αυξήσει τη γνώση γύρω από θέματα που σχετίζονται με τη νόσο αυτή. Το 2022, προσπάθησαν να πλησιάσουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ με το μήνυμα «Every Body Needs To Act» στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενώ το 2023 το μήνυμα ήταν «Αλλάζοντας τις προοπτικές: Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία».

Φέτος το μήνυμα είναι: Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία και… την Υγεία

Η παχυσαρκία είναι το πρώτο σκαλοπάτι για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακής υπέρτασης, καρκίνων, άπνοιας ύπνου, υπογονιμότητα και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, στα οποία δεν πρέπει να υποτιμάμε την ψυχική υγεία. Τόσο το στίγμα που υπάρχει σε πολλές δυτικές κοινωνίες για τα άτομα με παχυσαρκία, όσο και η εικόνα σώματος που έχει το ίδιο το άτομο καθώς δυσκολεύεται να βρει ρούχα, ντρέπεται να βγει με μαγιό στις παραλίες, αποφεύγει τις σεξουαλικές σχέσεις, δυσκολεύεται να τρέξει και να χαρεί τη φύση, ακόμα και αντιμετωπίζει πρόβλημα στην διευθέτηση των καθημερινών εργασιών του, αποτελούν το εφαλτήριο για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Εξάλλου, το μήνυμα για το 2024 περιλαμβάνει κάτι ακόμα: 

Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία και… τον πλανήτη μας.

Το κλίμα, ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα για κατανάλωση και τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται στην αγορά, είναι αλληλένδετα προβλήματα.

Και το μήνυμα ολοκληρώνεται με το:

Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία και… τους νέους!

Πρέπει να ακούσουμε τους νέους σχετικά με τις προοπτικές τους και ποια πιστεύουν ότι είναι τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούν. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους νέους για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που μειώνει τις ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, μειώνει τη ρύπανση του αέρα και σταθεροποιεί το κλίμα μας. Ο έλεγχος του Food Marketing, ο ρόλος του σχολείου, η εξάλειψη του στίγματος είναι κύριες προτεραιότητες.

Σχετικά Άρθρα