ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Το περπάτημα είναι σύμμαχος

17 Ιουνίου 2022, 16:00

images

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthritis & Rheumatology, με επικεφαλής ερευνητές από το Baylor College of Medicine αποκαλύπτει ότι το περπάτημα ως άσκηση μπορεί να μειώσει τους νεοεμφανιζόμενους, συχνούς πόνους στο γόνατο σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που έχουν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα, την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι το περπάτημα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την επιβράδυνση της βλάβης.

«Μέχρι τώρα, υπήρχε έλλειψη αξιόπιστων θεραπειών που παρέχουν οφέλη, τόσο στον περιορισμό της βλάβης όσο και του πόνο στην οστεοαρθρίτιδα», δήλωσε η Δρ Grace Hsiao-Wei Lo, επίκουρη καθηγήτρια Ανοσολογίας, Αλλεργιών και Ρευματολογίας στο Baylor, επικεφαλής ρευματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Michael E. DeBakey VA και πρώτη συγγραφέας της εργασίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της ''Πρωτοβουλίας Οστεοαρθρίτιδας'', μιας πολυετούς μελέτης παρατήρησης όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους το χρόνο και τη συχνότητα που περπατούσαν για να ασκηθούν. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν 10 ή περισσότερες περιπτώσεις άσκησης το μήνα από την ηλικία των 50 ετών ή αργότερα ταξινομήθηκαν ως «περιπατητές» και όσοι ανέφεραν λιγότερες ταξινομήθηκαν ως «μη περιπατητές».

Όσοι ανέφεραν ότι περπατούσαν, είχαν 40% μειωμένες πιθανότητες για νέο συχνό πόνο στο γόνατο σε σύγκριση με τους μη περιπατητές.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που έχουν ακτινογραφικά στοιχεία οστεοαρθρίτιδας αλλά δεν πονούν καθημερινά στα γόνατά τους», δήλωσε η Δρ Lo. "Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την πιθανότητα ότι το περπάτημα ως άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καθημερινού πόνου στο γόνατο. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την επιδείνωση της βλάβης στο εσωτερικό της άρθρωσης από την οστεοαρθρίτιδα".

Η Δρ Lo εξήγησε ότι το περπάτημα ως άσκηση έχει πρόσθετα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μάλιστα, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων συστήνουν το περπάτημα, επειδή η άσκηση αυτή είναι δωρεάν δραστηριότητα με ελάχιστες παρενέργειες, σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα οποία συχνά συνοδεύονται από μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και πιθανότητα παρενεργειών.

«Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο θα πρέπει να περπατούν για να ασκούνται, ιδιαίτερα αν δεν έχουν καθημερινά πόνο στο γόνατο», συμβουλεύει καταληκτικά η Δρ Lo. "Εάν έχετε ήδη καθημερινό πόνο στο γόνατο, μπορεί να υπάρχει ακόμα ένα όφελος, ειδικά εάν έχετε το είδος της αρθρίτιδας όπου τα γόνατά σας μοιάζει με τόξο".


Σχετικά Άρθρα