ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι αγύμναστοι κινδυνεύουν περισσότερο από ψυχικές διαταραχές

11 Δεκεμβρίου 2020, 10:00

images

Οι άνθρωποι με κακή φυσική κατάσταση που δεν έχουν γερό μυικό σύστημα και δεν είναι δραστήριοι, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νιώσουν καταθλιπτικά συμπτώματα  κάποια στιγμή στην ζωή τους. Αυτό αναφέρει μελέτη ειδικών από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και δημοσιεύει το BMC Medicine.

Όπως έδειξαν μάλιστα οι προοπτικές μελέτες τους, μέχρι και 60% μεγαλύτερες πιθανότητες άγχους αντιμετωπίζουν όσοι είναι αγύμναστοι σε μια επταετή περίοδο παρακολούθησης.

«Με τη μελέτη αυτή παρέχουμε περαιτέρω στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στη σωματική και ψυχική υγεία, υποστηρίζοντας ότι η δομημένη άσκηση που στοχεύει στη βελτίωση διάφορων τύπων φυσικής κατάστασης δεν είναι καλή μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά μπορεί να έχει οφέλη και για την ψυχική υγεία», σημειώνει ο πρώτος συγγραφέας, Δρ. Aaron Kandola.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 152.978 συμμετέχοντες ηλικίας 40-69 ετών από τη βρετανική μελέτη Biobank. Η βασική αεροβική τους κατάσταση κατά την έναρξη της περιόδου της μελέτης εξετάστηκε μέσω στατικού ποδηλάτου με αυξανόμενη αντίσταση, ενώ η μυϊκή κατάσταση μετρήθηκε μέσω εξέτασης της δύναμης λαβής. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν, επίσης, ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Επτά χρόνια αργότερα εξετάστηκαν ξανά για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν πως η υψηλή αεροβική και μυϊκή κατάσταση στην αρχή της μελέτης σχετιζόταν με καλύτερη ψυχική υγεία επτά χρόνια μετά.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι με χειρότερη αεροβική και μυϊκή κατάσταση συνδυαστικά είχαν 98% υψηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης, 60% υψηλότερες πιθανότητες άγχους και 81% υψηλότερες πιθανότητες να έχουν και τις δύο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με εκείνους με υψηλότερα επίπεδα γενικής φυσικής κατάστασης.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ασκούνται περισσότερο μπορούμε να έχουμε εκτεταμένα οφέλη στη δημόσια υγεία, βελτιώνοντας όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσω ενός συνδυασμού ασκήσεων cardio και προπονήσεων ενδυνάμωσης και αντίστασης φαίνεται πως είναι πιο ωφέλιμη από την προσήλωση αποκλειστικά στην αεροβική ή μυϊκή κατάσταση», καταλήγει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Joseph Hayes.

Σχετικά Άρθρα