ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θηλασμός και άσκηση: Μια σχέση που λίγοι γνωρίζουν

10 Ιουλίου 2020, 10:00

images

Έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μια δραστηριότητα που αν την συνηθίζουν οι έγκυες, πολλαπλασιάζει τα οφέλη του θηλασμού που θα γίνει μετά την γέννηση του παιδιού τους. Κι αυτή είναι η σωματική άσκηση!

Σύμφωνα με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο και από το Κολέγιο Ιατρικής, η σωματική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, αυξάνει τη συγκέντρωση μιας ένωσης στο μητρικό γάλα, η οποία μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες στο παιδί. Η έρευνα δημοσιεύτηκε μάλιστα στο Nature Metabolism.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, το Κέντρο Διατροφής των Παιδιών του Αρκάνσας και το Κέντρο για τον Διαβήτη Joslin μελέτησαν νεογέννητα ποντίκια από μητέρες σε αδράνεια, στα οποία έδωσαν γάλα από μητέρες δραστήριες καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διαδικασία έδειξε ότι τα οφέλη για την υγεία που μεταβιβάστηκαν στα νεογέννητα ποντίκια δεν οφείλονταν σε γενετικούς παράγοντες αλλά στο μητρικό γάλα.

Έπειτα οι ερευνητές παρακολούθησαν 150 περίπου γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή κατόπιν του τοκετού και  διαπίστωσαν ότι όσες είχαν πραγματοποιήσει περισσότερα βήματα την ημέρα, είχαν αυξημένη ποσότητα μιας ένωσης γνωστής ως 3SL στο μητρικό τους γάλα.

Όπως ανέφερε η Kristin Stanford, ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη και τον Μεταβολισμό του Ιατρικού Κέντρου του Οχάιο και επικεφαλής της μελέτης, η αύξηση της 3SL δεν σχετίζεται απαραίτητα με την ένταση της άσκησης, οπότε ακόμη και μέτρια άσκηση όπως ο καθημερινός περίπατος είναι αρκετή.

Δεδομένου πως πολλές γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν ή παρουσιάζουν επιπλοκές που απαιτούν την παραμονή τους στο κρεβάτι, οι ερευνητές εξετάζουν τη δυνατότητα να απομονώσουν αυτήν την ευεργετική ένωση και να την προσθέσουν σε βρεφικές συνταγές.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα