ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο απώλειας βάρους

12 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) ενέκρινε το Zepbound, ένα νέο φάρμακο απώλειας βάρους το οποίο, όπως αποδείχθηκε σε κλινικές δοκιμές, βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν έως και 23,5 κιλά σε 16 μήνες.

Ο FDA ενέκρινε το φάρμακο για παχύσαρκους ή υπέρβαρους ενήλικες, με τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με το βάρος. Η Eli Lilly δήλωσε ότι το Zepbound θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους. Θα έχει τιμή καταλόγου περίπου 1.060 δολάρια για 1 μήνα.

Το κόστος μπορεί να καταστήσει το νέο φάρμακο απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι συχνά αρνητικές στο να καλύψουν φάρμακα απώλειας βάρους.

«Το τρέχον κόστος είναι πολύ ακριβό για τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο Δρ Nishant Shah, προληπτικός καρδιολόγος στο Duke University Medical Center στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι το φάρμακο θα πρέπει να είναι προσιτό στον κόσμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 4 στους 10 ενήλικες έχουν παχυσαρκία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αν και το φάρμακο έχει μια πολύ υψηλή τιμή, ορισμένοι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι θα γίνει το φάρμακο με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία. Σε μια κλινική δοκιμή φάσης 3, το Zepbound οδήγησε σε μέση απώλεια βάρους 22,5% σωματικού βάρους, δηλαδή περίπου 23,5 κιλά, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μεταξύ των φαρμάκων απώλειας βάρους που διατίθενται σήμερα στην αγορά.

«Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική μορφή φαρμακευτικής θεραπείας της παχυσαρκίας (που έχει κυκλοφορήσει) ποτέ», είπε ο Δρ Christopher McGowan, γαστρεντερολόγος που διευθύνει μια κλινική απώλειας βάρους στο Cary της Βόρειας Καρολίνας.

Σχετικά Άρθρα