ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του ανθρώπου

10 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Eπιστήμονες βεβαιώνουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακούφιση του πόνου της μέσης, μέσω μιας εφαρμογής που προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές... Κι αυτό αναμένεται να δώσει λύση όχι μόνο σε άτομα που πονούν λόγω ηλικίας και καθιστικής ζωής αλλά και σε αθλούμενους και νέους ανθρώπους που νιώθουν ότι έχουν χάσει την φόρμα τους εξαιτίας των ενοχλήσεων στη μέση.

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά μόνοι μας για να μειώσουμε τον πόνο στη μέση μέσω της άσκησης και προσαρμογής του τρόπου ζωής», αναφέρει σχετικά ο Paul Jarle Mork, καθηγητής στο τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλείας του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, και συνεχίζει: «Καλύτερη κατανόηση των πιθανών αιτιών των παθήσεων της μέσης παρέχει επίσης ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση του πόνου. Ωστόσο, η αυτοδιαχείριση μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς καμιά βοήθεια ή υποστήριξη στη συνέχεια».

Ο καθηγητής Mork συνεργάστηκε με την Kerstin Bach, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του NTNU, με στόχο τη δημιουργία μιας εφαρμογής που ονομάζεται selfBACK. Η εφαρμογή υπόσχεται να δώσει λύση σε όλους όσους υποφέρουν από τον πόνο αυτό.

Η εφαρμογή εξηγεί τι είναι ο πόνος στη μέση και δίνει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τις κατάλληλες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει κάποιος με στόχο τη μείωση του πόνου, όπως συμβουλές σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα. Τα ανανεωμένα αποτελέσματα από την εφαρμογή έρχονται κάθε εβδομάδα, παρέχοντας κάθε φορά εξατομικευμένο πρόγραμμα, πλήρως εναρμονισμένο στις ατομικές ανάγκες του χρήστη.

«Πριν τη χρήση της εφαρμογής, θα απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής σας και συγκεκριμένες κινητικές δυσκολίες που ενδεχομένως παρουσιάζετε στην περιοχή της μέσης. Η εφαρμογή συγκρίνει τις απαντήσεις σας με εκείνες άλλων χρηστών της εφαρμογής και με τα αποτελέσματα που έχουν με τη χρήση της εφαρμογής. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η εφαρμογή μπορεί να προσαρμόσει τις συμβουλές για εσάς», εξηγεί η Kerstin Bach.

Για να εκτιμήσουν το πόσο όντως βοήθησε η εφαρμογή τους χρήστες, οι ερευνητές πραγματοποίησαν και μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιελάμβανε 461 ασθενείς με πόνο στη μέση από τη Νορβηγία και τη Δανία. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες της μελέτης έλαβαν μια τυπική θεραπεία από τους γιατρούς τους. Οι υπόλοιποι έλαβαν επίσης μια προκαθορισμένη θεραπεία, σε συνδυασμό με τη χρήση της εφαρμογής selfBACK. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα αποτελέσματά τους έπειτα από τρεις, έξι και εννιά μήνες χρήσης της εφαρμογής.

Μετά από τρεις μήνες, το 39% των συμμετεχόντων που ακολούθησαν μόνο τις συμβουλές των γιατρών δήλωσαν θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου, σε σύγκριση με το 52% των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν και την εφαρμογή, με τις πιθανότητες μεγάλης βελτίωσης να αυξάνονται κατά 32%. Τα ίδια θετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και μετά από έξι και εννιά μήνες αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα