ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούμε να ασκηθούμε καθαρίζοντας το σπίτι;

31 Οκτωβρίου 2019, 08:00

images

Καταρχάς αν οι δουλειές του σπιτιού μπορούσαν από μόνες τους να μας γυμνάσουν, τότε όλες οι νοικοκυρές θα ήταν αδύνατες και καλοσχηματισμένες.

Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν αν αποτελούν γυμναστική οι εργασίες του σπιτιού, αλλά κατά πόσο μπορούν να συντελέσουν στη σωματική μας εξάσκηση υπό προϋποθέσεις και πάντα σε συνδυασμό με άλλες γυμναστικές ή σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Ομάδα ειδικών στη Μεγάλη Βρετανία διεξήγαγε πείραμα για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις των εργασιών στο σπίτι και να βρει την χρυσή τομή για να έχουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Οκτώ εθελοντές με διαφορετικό σχήμα σώματος φόρεσαν ειδικά μόνιτορ και άρχισαν να κάνουν δουλειές στο σπίτι.

Σιδέρωμα, σκούπισμα, ξεσκόνισμα και σφουγγάρισμα ήταν τα πρώτα που έκαναν.

Αφού τα τελείωσαν, ο Δρ Άντι Μπλάνιν συγκέντρωσε τα δεδομένα από το μόνιτορ και τα αξιολόγησε με κλίμακα από το 1 έως το 10, χρησιμοποιώντας την μεταβολική αντιστοιχία εργασίας, που καταγράφει την ενέργεια που καταναλώνεται ανά ώρα.

Έτσι, στο 1 της κλίμακας είναι η ενέργεια που ξοδεύει ο άνθρωπος παρακολουθώντας τηλεόραση.

Ό,τι ξεπερνά το 3, θεωρείται «μέτρια δραστηριότητα», ενώ πάνω από το 6 είναι η «έντονη».

Το σιδέρωμα και το ξεσκόνισμα κινήθηκαν χαμηλά στην κλίμακα, με σκορ 1,3 και 1,5 αντίστοιχα.

Στον αντίποδα το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα ξεπέρασαν το 3, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελούν «μέτρια δραστηριότητα», δηλαδή όσο έκαναν οι εθελοντές αυτές τις εργασίες,έκαιγαν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με το να ήταν καθιστοί.

Άλλες εργασίες όπως είναι το πλύσιμο του αυτοκινήτου, το καθάρισμα των τζαμιών, το κούρεμα του γρασιδιού και το φύτεμα λουλουδιών ξεπέρασαν το 3 στην κλίμακα.

Συνδυάζοντας τις δουλειές εντός και εκτός σπιτιού, ο άνθρωπος μπορεί να πλησιάσει στο επιθυμητό επίπεδο εκγύμνασης που θέτουν ως όριο για κάθε εβδομάδα οι γιατροί.

Πιο σκληρές εργασίες – γυμναστικές στο σπίτι αποδείχτηκαν το τρίψιμο πατώματα και μπανιέρας (6.5 στην κλίμακα), η μετακίνηση βαριών επίπλων (5.8), το κόψιμο ξύλων (6.3) και το σκάψιμο (7.8).

ΠΗΓΗ: BBC

Σχετικά Άρθρα