ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια στην απώλεια βάρους

09 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Η απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται μία πολύ δύσκολη πρόκληση. Μερικές φορές νιώθουμε ότι τα κάνουμε όλα σωστά, αλλά παρόλα αυτά δεν βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πολλά είναι το λάθη στα οποία μπορεί να συμβαίνουν, ωστόσο ένα είναι το πιο δημοφιλές: Το να εστιάζουμε μόνο στο νούμερο που εμφανίζεται στη ζυγαριά.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Independent, είναι πολύ συνηθισμένο να νιώθετε ότι δεν χάνετε βάρος αρκετά γρήγορα, παρά το γεγονός ότι ακολουθείτε πιστά τη διατροφή σας. Ωστόσο, ο αριθμός στη ζυγαριά είναι μόνο ένα μέτρο της αλλαγής βάρους. Το βάρος επηρεάζεται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων των υγρών και της ποσότητας τροφής που παραμένει στον οργανισμό σας.

Στην πραγματικότητα, το βάρος μπορεί να κυμαίνεται έως και 1,8 κιλά πάνω ή κάτω κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με το πόση τροφή και υγρά έχετε καταναλώσει.

Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και άλλες ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών, η οποία αντανακλάται στο βάρος της ζυγαριάς.

Εάν ο αριθμός στη ζυγαριά παραμένει σταθερός, μπορεί κάλλιστα να χάνετε λίπος, αλλά να κρατάτε το νερό. Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να χάσετε βάρος που οφείλεται σε υγρά.

Εάν έχετε γυμναστεί, μπορεί να κερδίσετε μυϊκή μάζα και να χάσετε λίπος. Όταν συμβεί αυτό, τα ρούχα σας μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται λιγότερο εφαρμοστά - ειδικά γύρω από τη μέση - παρά το σταθερό βάρος της ζυγαριάς.

Η μέτρηση της μέσης σας με μια μεζούρα και η λήψη μηνιαίων φωτογραφιών του εαυτού σας, μπορεί να αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα χάνετε λίπος, ακόμα κι αν ο αριθμός της ζυγαριάς δεν αλλάζει πολύ.

Επομένως, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το βάρος της ζυγαριάς, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων των υγρών, της αύξησης της μυϊκής μάζας και του βάρους της άπεπτης τροφής. Μπορεί να χάνετε σωματικό λίπος, ακόμα κι αν η ένδειξη της ζυγαριάς δεν αλλάζει πολύ.


Σχετικά Άρθρα