ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σωματική δραστηριότητα μετά την πανδημία: Νέες προκλήσεις

27 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε το πώς και γιατί ασκούμαστε. Ενώ το ερώτημα εάν ζούμε ακόμη σε έναν κόσμο «μετά-πανδημίας» είναι ακόμη υπό συζήτηση, έχουμε ξεπεράσει τη φάση έκτακτης ανάγκης και τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να εξετάζουμε τη νέα πραγματικότητα που άφησε πίσω της η COVID-19. Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση, η πανδημία προκάλεσε σημαντικές αλλαγές.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Mindbody, έθεσε ερώτημα σε περισσότερους από 16.000 Αμερικανούς για τις συνήθειες που ακολουθούν ώστε να έχουν ευεξία. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της ανάγκης να δίνουν προτεραιότητα και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την υγεία τους.

Επιπλέον, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μια διευρυμένη και ολιστική προοπτική όσον αφορά την υγεία. Η ευεξία σήμερα περιλαμβάνει ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία. Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν ζητήθηκε από τους ανθρώπους να βαθμολογήσουν αυτές τις 3 διαστάσεις της ευεξίας, η «ψυχική ευεξία» θεωρήθηκε πιο σημαντική. Επιπλέον, το 77% αυτών των ανθρώπων υποστήριξε ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν ενημερωμένες πληροφορίες για άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά από τον κορωνοϊό, λόγω μιας ή περισσότερων παθήσεων υγείας. Σε αυτόν τον κατάλογο παθήσεων υγείας, μαζί με τον καρκίνο , τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις , περιλαμβάνεται η σωματική αδράνεια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα, «οι άνθρωποι που κάνουν λίγη ή καθόλου σωματική άσκηση είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν πολύ από COVID-19 από εκείνους που είναι σωματικά δραστήριοι».

Τέλος, μετά από ανασκόπηση της έρευνας για τη σοβαρότητα της COVID-19, το CDC αποκάλυψε επίσης στοιχεία αυξημένου κινδύνου αρκετών σοβαρών εκβάσεων της COVID-19 μεταξύ των ατόμων που ήταν σωματικά αδρανή, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας, της υποστήριξης οξυγόνου και του θανάτου.



Σχετικά Άρθρα