ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρωτεΐνη Grb10 προσφέρει νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας

09 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Για πολλούς ανθρώπους, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να είναι μια πρόκληση. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μεταξύ των ενηλίκων 20 ετών και άνω, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας είναι 42% στις ΗΠΑ, ενώ η πάθηση αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου που όμως μπορούν να προληφθούν. Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα ελέγχει το βάρος, είναι με τη λεπτίνη, η οποία παράγεται από το λιπώδη ιστό. 

Όσο περισσότερο λιπώδη ιστό έχει το σώμα, τόσο περισσότερη λεπτίνη παράγει. Η λεπτίνη ταξιδεύει στον εγκέφαλο όπου ενημερώνει εξειδικευμένους νευρώνες για την ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα. Μεγάλες ποσότητες λεπτίνης «ειδοποιούν» τον εγκέφαλο ότι υπάρχει μεγάλη αποθήκευση λίπους. Σε απάντηση, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί συμπεριφορές που καταστέλλουν την όρεξη και αυξάνουν τη χρήση ενέργειας, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε μείωση του λιπώδους ιστού και απώλεια βάρους. Όταν όλα λειτουργούν καλά, αυτός ο βρόχος ανάδρασης με τη μεσολάβηση της λεπτίνης μεταξύ του λιπώδους ιστού και του εγκεφάλου έχει ως αποτέλεσμα σταθερό υγιές σωματικό βάρος.

Ψάχνοντας να βρουν στρατηγικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φτάσουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, ερευνητές διερεύνησαν τη δραστηριότητα της λεπτίνης. Δουλεύοντας με μοντέλα ποντικιών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η πρωτεΐνη Grb10 προάγει τη δραστηριότητα της λεπτίνης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων προσεγγίσεων που βασίζονται στο Grb10 για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η μελέτη εμφανίζεται στο Nature Metabolism.

Στην τρέχουσα μελέτη, ο συγγραφέας Δρ. Yong Xu, καθηγητής παιδιατρικής-διατροφής και μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Baylor College of Medicine, και οι συνεργάτες του αναζήτησαν μόρια που θα ρυθμίζουν τη δραστηριότητα της λεπτίνης και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να υπερνικήσουν την αντίσταση στη λεπτίνη. Η ομάδα ανακάλυψε ότι η πρωτεΐνη Grb10 είναι ένας νέος ρυθμιστής της δραστηριότητας της λεπτίνης.

«Βρήκαμε ότι η Grb10 προάγει τη δραστηριότητα της λεπτίνης», είπε ο Xu. «Ένα χαρακτηριστικό του Grb10 που το διαχωρίζει από προηγουμένως ανακαλυφθέντες ρυθμιστές λεπτίνης είναι ο τρόπος δράσης του. Το Grb10 συνδέεται απευθείας με τον υποδοχέα λεπτίνης στους νευρώνες, σχηματίζοντας ένα σύμπλεγμα. Η δέσμευση ενισχύει τη σηματοδότηση λεπτίνης και βοηθά στη μείωση της πρόσληψης τροφής και στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης».

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ενίσχυση της δραστηριότητας Grb10 μπορεί να προσφέρει ένα μέσο για την αύξηση της σηματοδότησης της λεπτίνης και τη βοήθεια της απώλειας βάρους», είπε ο Xu. «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν περαιτέρω έρευνες για την πιθανότητα ανάπτυξης μιας θεραπείας για την παχυσαρκία με βάση το Grb10». Στο εξής, η ερευνητική ομάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει περαιτέρω το μηχανισμό δράσης του Grb10 στον εγκέφαλο.


Σχετικά Άρθρα