ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παχυσαρκία έχει την ...ώρα της

08 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Διεθνής μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικες και ηλικιωμένους και δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν για ύπνο πολύ αργά τη νύχτα, έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης παχυσαρκίας.

Η μελέτη διεξήχθη σε 137.000 ανθρώπους διαφόρων εισοδημάτων και κοινωνικών επιπέδων από 26 χώρες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ύπνου, με περίπου το 14% αυτών να αναφέρει ότι πήγαινε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα.

Συγκριτικά με όσους κοιμούνταν γύρω στις 10 το βράδυ, εκείνοι που πήγαιναν πιο αργά τη νύχτα στο κρεβάτι, διέτρεχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκοι (με Δείκτη Μάζας Σώματος – ΔΜΣ άνω του 30) ή να έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης (πάνω από 89 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 101 εκατοστά για τους άνδρες).

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος (35%-38%) για τους ανθρώπους που έπεφταν για ύπνο μεταξύ 2-6 τα ξημερώματα. Ο μεγάλος σε διάρκεια ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας επίσης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κοιλιακού λίπους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τέλος, η ώρα του ύπνου πριν τις 8 το απόγευμα δεν σχετίστηκε με παχυσαρκία αλλά αφορούσε και ελάχιστους.

Η μελέτη ήταν παρατηρητική και ως εκ τούτου δεν αποδεικνύει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο πιο αργοπορημένος ύπνος θα προκαλέσει αύξηση του βάρους. 

Οι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν λογική μια τέτοια εξέλιξη, με τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης να υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση του ύπνου μπορεί να απορρυθμίσει τον κιρκαδιανό ρυθμό (τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης), γεγονός το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην κοιλιακή παχυσαρκία. Αλλά είναι γνωστό επίσης ότι όσο μένουμε ξύπνιοι τη νύχτα, τόσο κάνουμε συχνότερα "επιδρομές" στο ψυγείο για σνακ, γλυκά και αλμυρά.

Σχετικά Άρθρα