ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση συμβάλλει στην ανάρρωση από διάσειση

28 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Η επιστροφή στη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μετά από διάσειση, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στο να βοηθήσει τους εφήβους να αισθάνονται λιγότερο άγχος ενώ αναρρώνουν από τον τραυματισμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο τμήμα Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 20% των εφήβων, έχουν διαγνωστεί με τουλάχιστον μία διάσειση στη ζωή τους.

«Ανεξάρτητα από τη διάσειση, οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο τείνουν να έχουν λιγότερο άγχος, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ίδιο πράγμα φαίνεται (να ισχύει) και μετά τη διάσειση», λέει η Katherine Smulligan, PT, DPT και υποψήφια διδάκτορας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή και οι συνάδελφοί της στο Εργαστήριο Έρευνας Διάσεισης του Κολοράντο υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς συνήθως πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν καθιστική ζωή και να αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα μετά από διάσειση, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ενώ οι ερευνητές λένε ότι το άγχος μετά τη διάσειση είναι πολυπαραγοντικό και η σωματική δραστηριότητα δεν είναι η μόνη μεταβλητή που επηρεάζει την ψυχική υγεία, παρατήρησαν μια συσχέτιση μεταξύ περισσότερου χρόνου που αφιερώθηκε στην άσκηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης και λιγότερων συμπτωμάτων άγχους που αναφέρθηκαν στην έρευνα.

Στους 48 συμμετέχοντες δόθηκαν συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας που φοριούνται στον καρπό για να παρακολουθούν τη σωματική τους δραστηριότητα, αλλά όχι συγκεκριμένες συστάσεις για το τι είδους άσκηση πρέπει να κάνουν. Αυτή η καθοδήγηση έγινε από τον θεράποντα ιατρό του συμμετέχοντος.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα άσκησης με βάση το ποσοστό του μέγιστου καρδιακού παλμού που καταγράφηκε από την οθόνη. Κατά μέσο όρο, για κάθε ώρα που σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι βαθμολογίες άγχους μειώθηκαν κατά 5,3 βαθμούς.

Χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς πόση σωματική δραστηριότητα είναι πιο ωφέλιμη για την ανάρρωση και πόσο σύντομα οι ασθενείς θα πρέπει να επιστρέψουν σε μέτρια έως έντονη άσκηση.

Σχετικά Άρθρα