ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε ηλικιωμένες γυναίκες, ακόμη κι αν ασκούνται

07 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Σύμφωνα με ερευνητές, περισσότερο από το 80% του συνόλου  των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, απαιτούν από τους εργαζομένους να παραμένουν καθιστοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που κάθονται ως επί το πλείστον στην εργασία τους, παρουσιάζουν περισσότερη κούραση, αυξημένο πόνο στον αυχένα και την πλάτη και μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης. Επιπλέον, η επιλογή ενός καθιστικού τρόπου ζωής, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παθήσεις, όπως καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση και ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, έχει συνδέσει την καθιστική συμπεριφορά με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η μελέτη - που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο – κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου , εξακολούθησε να υφίσταται ακόμη κι όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη πραγματοποιούσαν χαμηλή ή υψηλή ποσότητα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Ο Δρ. Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Structural Heart Program στο MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills, CA, είπε ότι αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε πολλά από αυτά που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή η καθιστική ζωή και το να παραμένουμε ακίνητοι για μεγάλες περιόδους, δεν είναι καλό για την υγεία μας.

«Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι η κίνηση σε σύντομες περιόδους μέτριας δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας , δεν φαινόταν να μπορεί να αναιρέσει τις βλαβερές συνέπειες του να κάθεστε ακίνητοι για μεγάλες χρονικές περιόδους. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες μελέτες για τις οποίες έχουμε κάνει λόγο τους τελευταίους μήνες κατά τις οποίες οι μικρές ποσότητες άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, φάνηκαν χρήσιμες για την υγεία».

Τέλος, ο Δρ Chen συνέστησε σε όσους κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να σηκώνονται κάθε 30 λεπτά για να περπατήσουν και να κινούνται για 4 έως 5 λεπτά.

Σχετικά Άρθρα