ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γυμναστική πρέπει να ισούνται με την υγεία και όχι με το αδυνάτισμα

03 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Όσοι σκέφτονται να αρχίσουν γυμναστική, καλό είναι να μην έχουν ως κίνητρο την απώλεια βάρους αλλά την υγεία και την ευεξία γενικά. 

Πρώτα απ' όλα, η καρδιαναπνευστική φυσική κατάσταση αφορά το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα μπορείτε να τρέξετε χωρίς να χρειάζεται να σταματήσετε, ή πόσες σκάλες μπορείτε να ανεβείτε χωρίς να «μείνετε από ανάσες». Η ικανότητα να τρέχετε περισσότερο ή να ανεβαίνετε περισσότερες σκάλες σημαίνει πως έχετε καλύτερη καρδιαναπνευστική φυσική κατάσταση, η οποία φυσικά δε μπορεί να βελτιωθεί μόνο με απώλεια βάρους. Ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να μειώνει την ένταση με την οποία ασκείστε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η άσκησή σας είναι λιγότερο αποτελεσματική. Να θυμάστε ακόμη ότι η αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι ή ο χορός είναι σημαντική για την κινητικότητα, τη λειτουργία των αρθρώσεων και τη διατήρηση της μυικής μάζας όσο μεγαλώνουμε.

H γυμναστική συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξαρτήτως σωματικού λίπους, ακόμα και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει τη ροή του αίματος στο σώμα και μειώνει τη φλεγμονή, ακόμα και στους ανθρώπους με υψηλό ΔΜΣ.

Η άσκηση βελτιώνει την ικανότητα του σώματός μας να χρησιμοποιεί ενέργεια. Αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας ως λίπος, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να «καεί» καθώς για την καύση του είναι απαραίτητο πολύ περισσότερο οξυγόνο συγκριτικά με άλλα «καύσιμα» όπως η γλυκόζη. Η τακτική άσκηση αυξάνει την ικανότητα το σώματός μας να χρησιμοποιεί το λίπος ως «πηγή καυσίμου», δαπανώντας παράλληλα περισσότερη ενέργεια σε καθεστώς ανάπαυσης.

Και βέβαια αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που γυμνάζονται, ανεξάρτητα με το σωματικό τους βάρος, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και συναισθηματικών προβλημάτων. Υπεύθυνη σε αυτό είναι η ροή του αίματος στον εγκέφαλο και η αυξημένη απελευθέρωση ενδορφινών που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι βοηθώντας να μετριαστεί η ανταπόκριση του εγκεφάλου στο άγχος.


Σχετικά Άρθρα