ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επανένταξη των αθλητών πρέπει να είναι σταδιακή

30 Απριλίου 2020, 11:36

images

Η επανένταξη των αθλητών πρέπει να είναι σταδιακή και δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 4 βδομάδες, είπε ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός.

Ο κ. Παξινός είναι Σμήναρχος, Ορθοπεδικός Χειρουργός-Αθλίατρος και πέραν από γιατρός της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών της Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, είναι μέλος της Ιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής και ανήκει στην Ιατρική Ομάδα της Ολυμπιακής Αποστολής «Τόκιο 2020».

Σύμφωνα με την ΕΠΟ, στην εξαμελή Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή που συστήθηκε με απόφαση της Πολιτείας και έχει αντικείμενο τη δημιουργία κι επίβλεψη του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα εφαρμοστεί ενόψει της επαναλειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, επελέγη και συμμετέχει ο γιατρός της Εθνικής Ομάδας, ορθοπεδικός χειρουργός-αθλίατρος Οδυσσέας Παξινός.

Ο κ. Παξινός συμμετείχε ήδη στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από την Αθλητική Ηγεσία, προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο της αθλητικής οικογένειας της Ελλάδας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις γενικές κατευθύνσεις των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, τα οποία θα ακολουθηθούν σε όλη τη διάρκεια της σταδιακής επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας στις ανοιχτές ολυμπιακές-αθλητικές εγκαταστάσεις.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους 48 αθλητικών ομοσπονδιών ολυμπιακών και μη αθλημάτων, επαγγελματικών λιγκών, συνδέσμων επαγγελματιών αθλητών, ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αθλητές, συνδέσμους προπονητών ομαδικών αθλημάτων και τις διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ανά την επικράτεια, ο κ. Παξινός επεσήμανε τις προκλήσεις, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, επικέντρωσε δε τις αναφορές του στο πνεύμα και τη μεθοδολογία που πρέπει να διέπει την επανέναρξη των αθλητικών δράσεων των αθλητών.

«Η επανένταξη των αθλητών πρέπει να είναι σταδιακή και δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 4 βδομάδες. Το πρόγραμμα βελτίωσής τους πρέπει να είναι στοχευμένο, γιατί εγκυμονεί κίνδυνο τραυματισμών, δέκα φορές μεγαλύτερο του συνηθισμένου. Χρειάζεται επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσους αθλητές επανέρχονται σε δραστηριότητα έχοντας προηγουμένως επαφή με φορείς της νόσου. Επιβάλλεται η προπόνηση σε ανοιχτούς χώρους για τουλάχιστον 2 μήνες», είπε.

Αναφορικά με τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους, ο κ. Παξινός είπε ότι η είσοδος στις εγκαταστάσεις πρέπει να είναι ελεγχόμενη και δεν πρέπει δε να επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν άμεση σχέση με τα προπονητικά προγράμματα.

«Ο έλεγχος εισόδου είναι επιβεβλημένος και για το ενδεχόμενο ιχνηλάτησης σε περίπτωση ανίχνευσης νέου κρούσματος, κάτι που επίσης θα εξυπηρετήσει και η τακτική της ομαδοποίησης της προπόνησης. Δεν πρέπει να υπάρχουν χειραψίες κι επαφές, αντίθετα επιβάλλεται να τηρούνται αποστάσεις και σε καμία περίπτωση να γίνεται κοινή χρήση αντικειμένων, ιδιαίτερα μπουκαλιών και πετσέτας. Τέλος γιατροί και φυσιοθεραπευτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να χρησιμοποιούν γάντια και μάσκα και να απολυμαίνουν συνέχεια τους χώρους εργασίας και τον εξοπλισμό τους», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παξινού, «στο νέο υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπονται κυλιόμενες διαδικασίες και επανεξέταση των δεδομένων και των εφαρμοζόμενων μέτρων ανά δύο εβδομάδες».

Σχετικά Άρθρα