ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έλλειψη ύπνου ενδέχεται να αυξάνει το κοιλιακό λίπος

01 Απριλίου 2022, 08:00

images

Έρευνα από την Mayo Clinic δείχνει ότι η έλλειψη επαρκούς ύπνου σε συνδυασμό με την ελεύθερη πρόσβαση σε παχυντικά τρόφιμα αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων και κατά συνέπεια τη συσσώρευση λίπους.

Tα ευρήματα μιας τυχαιοποιημένης μελέτης με επικεφαλής την Naima Covassin, Ph.D., ερευνήτρια καρδιαγγειακής ιατρικής στην Mayo Clinic, δείχνουν ότι η έλλειψη επαρκούς ύπνου οδήγησε σε αύξηση 9% στο συνολικό κοιλιακό λίπος και 11% αύξηση στο κοιλιακό σπλαχνικό λίπος.

''Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο σύντομος ύπνος, ακόμη και σε νεαρά, υγιή και σχετικά αδύνατα άτομα, σχετίζεται με αύξηση της πρόσληψης θερμίδων, πολύ μικρή αύξηση του βάρους και σημαντική αύξηση στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά'', λέει ο Virend Somers MD, Ph.D, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

"Κανονικά, το λίπος εναποτίθεται υποδορίως. Ωστόσο, ο ανεπαρκής ύπνος φαίνεται να ανακατευθύνει το λίπος στο πιο επικίνδυνο σπλαχνικό "διαμέρισμα". Μακροπρόθεσμα, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ανεπαρκή ύπνο και συνεισφέρουν στις επιδημίες της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών», δηλώνει ο Δρ Somers.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς άνθρωποι που δεν ήταν παχύσαρκοι, καθένας από τους οποίους περνούσε 21 ημέρες σε νοσηλευτικό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες μπήκαν τυχαία στην ομάδα ελέγχου (κανονικός ύπνος) ή στην ομάδα περιορισμένου ύπνου κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας και το αντίθετο κατά την επόμενη συνεδρία, μετά από τρεις μήνες. Κάθε ομάδα είχε πρόσβαση σε ελεύθερη επιλογή τροφής καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και μέτρησαν την ενεργειακή πρόσληψη, την ενεργειακή δαπάνη, το σωματικό βάρος, τη σύνθεση σώματος, την κατανομή λίπους, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού λίπους ή του λίπους στο εσωτερικό της κοιλιάς και τους βιοδείκτες κορεσμού.

Οι πρώτες τέσσερις μέρες ήταν περίοδος εγκλιματισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν 9 ώρες στο κρεβάτι για να κοιμηθούν. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η ομάδα περιορισμένου ύπνου είχε 4 ώρες ύπνου και η ομάδα ελέγχου διατήρησε τις 9 ώρες. Ακολούθησαν τρεις μέρες με 9 ώρες στο κρεβάτι και για τις δύο ομάδες.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερες από 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα κατά τη διάρκεια του περιορισμού του ύπνου, τρώγοντας περίπου 13% περισσότερη πρωτεΐνη και 17% περισσότερο λίπος, σε σύγκριση με το στάδιο εγκλιματισμού. Αυτή η αύξηση της κατανάλωσης ήταν υψηλότερη στις πρώτες ημέρες της στέρησης ύπνου και στη συνέχεια μειώθηκε στα αρχικά επίπεδα κατά την περίοδο αποκατάστασης. Οι ενεργειακές δαπάνες παρέμειναν κυρίως οι ίδιες καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.

''Η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους ανιχνεύτηκε μόνο με αξονική τομογραφία και διαφορετικά θα είχε χαθεί, ειδικά επειδή η αύξηση του βάρους ήταν μέτρια - μόνο περίπου ένα κιλό-», αναφέρει η  Δρ Covassin.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη μελέτη για να προσδιοριστεί πώς αυτά τα ευρήματα επηρεάζουν άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι όσα πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη.



Σχετικά Άρθρα