ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έλλειψη βιταμίνης D και ο πόνος στη μέση

21 Μαρτίου 2024, 16:00

images

Ερευνητές υπολογίζουν ότι περίπου 619 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ζουν με πόνο στη μέση. Η πάθηση αυτή θεωρείται η κύρια αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει πόνο στη μέση, όπως κάποιος τραυματισμός των μυών, βλάβη στη σπονδυλική στήλη ή υποκείμενες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση. Ανάλογα με την κατάσταση, ο πόνος στη μέση ενός ατόμου μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό φαρμάκων, φυσικοθεραπείας ή/και χειρουργικής επέμβασης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D με τον πόνο στη μέση, καθώς αυτή η ορμόνη είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και τη ρύθμιση της φλεγμονής. Επιπλέον, τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D , περιλαμβάνουν πόνο στα οστά, τις αρθρώσεις και τους μύες.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, αναφέρουν ότι ισχύει το αντίθετο - λένε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του πόνου στη μέση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients. Γι' αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 135.934 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών.

Οι επιστήμονες είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες για τη βιταμίνη D για όλους τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων τους και του εάν έλαβαν ή όχι συμπλήρωμα βιταμίνης D ή πολυβιταμίνης. Συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για τυχόν διαγνώσεις πόνου στη μέση. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι περίπου το 21,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη, είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D και περίπου το 4% λάμβαναν τακτικά συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Περίπου το 3,8% των συμμετεχόντων στη μελέτη, ανέφεραν πόνο στη μέση το μήνα πριν από την έναρξη της μελέτης. Ένα 3,3% διαγνώστηκε με πόνο στη μέση για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός μέσου χρόνου παρακολούθησης 8,5 ετών. Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, δεν συσχετίστηκαν με πόνο στη μέση. Πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην πολυπαραγοντική φύση του πόνου στη μέση.

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει κι άλλες μελέτες που δεν αναφέρουν καμία σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του πόνου στη μέση.

Σχετικά Άρθρα