ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η βέλτιστη ώρα για άσκηση διαφέρει για άνδρες και γυναίκες

08 Ιουνίου 2022, 16:00

images

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικούς βέλτιστους χρόνους προπόνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι γυναίκες καίνε περισσότερο λίπος όταν ασκούνται τις πρωινές ώρες, ενώ οι άνδρες καίνε περισσότερο λίπος τη νύχτα. Οι γυναίκες που στοχεύουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης έχουν επίσης καλύτερα αποτελέσματα με την άσκηση το πρωί, επισημαίνει η μελέτη.

Επιστήμονες από το Skidmore College στη Νέα Υόρκη, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Τσίκο, μελέτησαν 30 άνδρες και 26 γυναίκες, μεταξύ 25 και 55 ετών που χαρακτηρίστηκαν αρκετά δραστήριοι (συμπληρώνοντας περισσότερα από 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας επί 4 ημέρες την εβδομάδα για περισσότερα από 3 χρόνια).

Σε διάστημα 12 εβδομάδων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα ενός ποικίλου προγράμματος προπόνησης - που αποτελείται από διατάσεις, ασκήσεις με αντίσταση, σπριντ με ενδιάμεσα διαλείμματα και προπόνηση αντοχής - με τον ίδιο όγκο προπόνησης.

Οι συμμετέχοντες έκαναν μία από τις τέσσερις διαφορετικές ρουτίνες άσκησης μία ημέρα την εβδομάδα για συνολικά τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα.

Η μία ομάδα ασκήθηκε για μία ώρα μεταξύ 6:30 π.μ. και 8:30 π.μ., ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε τις ίδιες ασκήσεις, αλλά μεταξύ 6 μ.μ. και 8 μ.μ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των γυναικών, η πρωινή άσκηση μείωσε το κοιλιακό λίπος και την αρτηριακή πίεση, ενώ η βραδινή άσκηση ενίσχυε τη μυϊκή ενδυνάμωση.

Στον ανδρικό πληθυσμό, η βραδινή άσκηση αύξησε την οξείδωση του λίπους και μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση και την κόπωση.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ώρα της ημέρας κατά την οποία ασκούνταν τα άτομα «μπορεί να είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση των ατομικών αποτελεσμάτων υγείας και απόδοσης που προκαλούνται από την άσκηση σε σωματικά δραστήρια άτομα και μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών».

«Η πρωινή άσκηση στις γυναίκες ενισχύει την απώλεια ολικού και κοιλιακού λίπους, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τη μυϊκή ισχύ του κατώτερου σώματος», ανέφερε η μελέτη. «Η βραδινή άσκηση αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή του άνω μέρους του σώματος και ενισχύει τη συνολική διάθεση».

Τέλος, για τους άνδρες, η δύναμη αυξήθηκε τόσο μετά την πρωινή όσο και τη βραδινή άσκηση, αλλά η βραδινή άσκηση επέφερε πρόσθετα οφέλη με «χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και κόπωση, ενώ διήγειρε την οξείδωση του λίπους σε σύγκριση με την πρωινή άσκηση».


Σχετικά Άρθρα