ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γρίπης και πνευμονίας

19 Μαΐου 2023, 09:00

images

Η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του κινδύνου θανάτου από γρίπη και πνευμονία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η τήρηση των οδηγιών σωματικής δραστηριότητας για αερόβια και μυϊκή ενδυνάμωση, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από γρίπη και πνευμονία κατά 48%, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Οι ενήλικες θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας σωματικής δραστηριότητας για 2 ή περισσότερες ημέρες μέτριας μυϊκής ενδυνάμωσης μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τις Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας για Αμερικανούς που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

H συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα της έρευνας περισσότερων από 570.000 ατόμων από την Εθνική Έρευνα Συνέντευξης για την Υγεία των ΗΠΑ μεταξύ 1998 και 2018. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις συνήθειες σωματικής τους δραστηριότητας και κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες με βάση το πόσο καλά εκπλήρωσαν τη συνιστώμενη ποσότητα άσκησης.

Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες παρακολουθήθηκαν για 9 χρόνια μετά την αρχική έρευνα. Υπήρχαν 1.516 θάνατοι από γρίπη ή πνευμονία μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η τήρηση και των δύο συστάσεων για αερόβια και μυϊκή ενδυνάμωση, μείωσε τον κίνδυνο που σχετίζεται με θάνατο από γρίπη ή πνευμονία σχεδόν στο ½, αλλά η επίτευξη μόνο του στόχου αερόβιας δραστηριότητας συσχετίστηκε με 36% χαμηλότερο κίνδυνο.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η αερόβια σωματική δραστηριότητα 10 έως 149 λεπτών την εβδομάδα, συσχετίστηκε με 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη και πνευμονία.

«Η βασική μας συμβουλή για όλους – ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης – είναι να «κινούνται περισσότερο και να κάθονται λιγότερο», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Bryant Webber, επιδημιολόγος στο Τμήμα Διατροφής και Πρόληψης στο Τμήμα Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας και Παχυσαρκίας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τόσο η γρίπη, όσο και η πνευμονία, είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, επομένως τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, δήλωσε καταληκτικά ο Webber.


Σχετικά Άρθρα