ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

13 Απριλίου 2022, 09:00

images

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Newcastle απέδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα προκαλεί την απελευθέρωση της πρωτεΐνης που καταπολεμά τον καρκίνο στο αίμα, την ιντερλευκίνη-6 (IL-6), η οποία βοηθά στην επιδιόρθωση του DNA των κατεστραμμένων κυττάρων. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Cancer, ρίχνουν φως στη σημασία της μέτριας δραστηριότητας στην καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών στο μέλλον.

Ο Δρ Sam Orange, λέκτορας Φυσιολογίας Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε: «Όταν η άσκηση επαναλαμβάνεται πολλές φορές κάθε εβδομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο - όπως η IL-6 - που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος μπορούν να αλληλεπιδράσουν με μη φυσιολογικά κύτταρα, επιδιορθώνοντας το DNA τους και μειώνοντας την ανάπτυξη καρκίνου».

Στη μικρής κλίμακας μελέτη, από ομάδα στα πανεπιστήμια του Newcastle και του York St. John, συμμετείχαν 16 άνδρες ηλικίας 50-80 ετών, με παράγοντες κινδύνου στον τρόπο ζωής τους για καρκίνο του εντέρου, όπως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι που δεν αθλούνταν.

Αφού έδωσαν ένα αρχικό δείγμα αίματος, οι συμμετέχοντες έκαναν ποδήλατο σε ποδήλατα εσωτερικού χώρου για συνολικά 30 λεπτά σε μέτρια ένταση, ενώ ένα δεύτερο δείγμα αίματος λήφθηκε μόλις τελείωσαν την άσκηση.

Ως μέτρο ελέγχου, σε μια ξεχωριστή ημέρα, οι επιστήμονες έλαβαν περαιτέρω δείγματα αίματος πριν και μετά την ανάπαυση των συμμετεχόντων. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν η άσκηση άλλαξε τη συγκέντρωση των πρωτεϊνών που καταπολεμούν τον καρκίνο στο αίμα σε σύγκριση με τα δείγματα που ελήφθησαν όταν οι συμμετέχοντες ήταν σε ήρεμη κατάσταση και διαπιστώθηκε ότι υπήρξε αύξηση στην πρωτεΐνη IL-6.

Οι ερευνητές προσέθεσαν τα δείγματα αίματος σε καρκινικά κύτταρα του εντέρου σε ένα εργαστήριο και παρακολούθησαν την ανάπτυξη των κυττάρων για 48 ώρες, ανακαλύπτοντας ότι τα δείγματα αίματος που συλλέγονταν αμέσως μετά την άσκηση, επιβράδυναν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση με αυτά που συλλέγονταν σε κατάσταση ηρεμίας.

Επιπλέον, εκτός από τη αποτροπή της ανάπτυξης του καρκίνου, τα δείγματα αίματος κατά την άσκηση μείωσαν την έκταση της βλάβης του DNA, υποδηλώνοντας ότι η σωματική δραστηριότητα  μπορεί να επιδιορθώσει τα κύτταρα για να δημιουργήσει έναν γενετικά σταθερό τύπο κυττάρου.

Ο Δρ Orange σχολίασε: «Τα ευρήματά μας είναι πραγματικά συναρπαστικά επειδή αποκαλύπτουν έναν πρόσφατα εντοπισμένο μηχανισμό που βασίζεται στο πώς η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου".

«Η καλύτερη κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ακριβέστερων οδηγιών άσκησης για την πρόληψη του καρκίνου. Θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών που μιμούνται ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης για την υγεία» κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα