ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση μπορεί να μειώσει την επιθυμία για λιπαρά τρόφιμα

29 Απριλίου 2022, 16:00

images

Σε μια ενθαρρυντική για όσους κάνουν ειδική διατροφή μελέτη, πειραματόζωα που βρίσκονταν σε δίαιτα για 30 ημέρες και ασκούνταν έντονα, είχαν μειωμένη επιθυμία για λιπαρά σφαιρίδια τροφής. 

Στο πείραμα αυτό, ο Travis Brown, ερευνητής Φυσιολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Washington και οι συνεργάτες του από το WSU και το Πανεπιστήμιο του Wyoming χρησιμοποίησαν 28 αρουραίους σε μια εκπαίδευση με ένα μοχλό που, όταν του ασκούταν πίεση, άναβε ένα φως και έβγαζε έναν ήχο. Ύστερα, οι επιστήμονες τούς χορηγούσαν ένα σφαιρίδιο με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μετά την περίοδο της εκπαίδευσης, έκαναν δοκιμές για να δουν πόσες φορές οι αρουραίοι θα πατούσαν το μοχλό μόνο και μόνο για να δουν το φως και να ακούσουν τον ήχο αυτό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους αρουραίους σε δύο ομάδες: Η μία υποβλήθηκε σε ένα πρόγραμμα τρεξίματος σε διάδρομο υψηλής έντασης, ενώ η άλλη δεν είχε καμία επιπλέον άσκηση εκτός της κανονικής δραστηριότητας. Καμία από τις δύο ομάδες αρουραίων δεν είχε πρόσβαση στα σφαιρίδια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για 30 ημέρες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι ερευνητές έδωσαν στους αρουραίους πρόσβαση στους μοχλούς. 

Ωστόσο, αυτή τη φορά,, όταν πιέστηκαν οι μοχλοί, δόθηκαν μόνο το φως και ο ήχος, χωρίς  τα σφαιρίδια. Τα ζώα που δεν ασκήθηκαν πίεσαν τους μοχλούς πολύ περισσότερο από τους αρουραίους που είχαν ασκηθεί, υποδεικνύοντας ότι η άσκηση μείωσε τη λαχτάρα για τα σφαιρίδια.

«Ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της διατήρησης μιας δίαιτας είναι να έχεις λίγη ψυχική δύναμη - την ικανότητα να λες «όχι, μπορεί να το λαχταρώ, αλλά θα απέχω», δήλωσε ο Brown, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity. «Η άσκηση δεν θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη μόνο σωματικά για την απώλεια βάρους, αλλά και διανοητικά για να αποκτήσει κανείς τον έλεγχο της λιγούρας για ανθυγιεινά τρόφιμα».

Σε μελλοντικές μελέτες, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει την επίδραση διαφορετικών επιπέδων άσκησης σε αυτό το είδος λιγούρας, καθώς και το πώς ακριβώς λειτουργεί η άσκηση στον εγκέφαλο για να περιορίσει την επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα.



Σχετικά Άρθρα