ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση μειώνει τον πόνο και την κόπωση σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού

12 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Ερευνητές από την Ευρώπη και την Αυστραλία συνεργάστηκαν για τη διεξαγωγή της δοκιμής PREFERABLE-EFFECT, η οποία επικεντρώθηκε στα πιθανά οφέλη της άσκησης σε άτομα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Δεδομένου ότι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού προκαλεί συχνά μείωση της ποιότητας ζωής ενός ατόμου, οι ερευνητές ήθελαν να δουν σε ποιο βαθμό ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν περισσότερους από 300 συμμετέχοντες για τη δοκιμή και τους χώρισαν σε ομάδες άσκησης και ελέγχου. Η κύρια ερευνήτρια της μελέτης, καθ. Anne May, PhD, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Utrecht Julius Centre στην Ολλανδία, θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού του Σαν Αντόνιο. Τα ευρήματα της έρευνας δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές. Μέχρι το τέλος της μελέτης, τα άτομα στην ομάδα άσκησης παρουσίασαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα άσκησης, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης όταν ερωτήθηκαν σε διάστημα 3, 6 και 9 μηνών. Η ομάδα άσκησης παρουσίασε επίσης μειωμένη δύσπνοια σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που ξεκίνησε στους 6 μήνες. Η δύσπνοια είναι μια κοινή παρενέργεια που βιώνουν τα άτομα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Όχι μόνο η ομάδα άσκησης παρουσίασε βελτίωση στα σωματικά συμπτώματα, αλλά είδαν επίσης βελτιώσεις στην κοινωνική λειτουργία.

Η May είπε ότι «θα συνιστούσε την παρέμβαση σε όλους τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (mBC) με βαθμολογία απόδοσης 2 ή χαμηλότερη και με σταθερές οστικές μεταστάσεις». Τέλος, δήλωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με το γιατρό τους και να βρουν έναν γυμναστή με εμπειρία στην εργασία με άτομα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Σχετικά Άρθρα