ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση είναι η λύση και για τα τριγλυκερίδια

26 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Αν οι τιμές των τριγλυκεριδίων στο αίμα σας είναι σταθερά αυξημένος παρότι τρώτε με προσοχή, αξίζει να δοκιμάσετε όσα συστήνουν ερευνητές που ασχολήθηκαν στενά με το πρόβλημα. Τη μείωση βάρους και την άσκηση! 

Ακόμα και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Δεν είναι ανάγκη να πεινάσετε και να βάλετε στόχο την απώλεια όλων των περιττών σας κιλών. Αρκεί να χάσετε το 5%-10% του βάρους σας (δηλαδή αν είστε 80 κιλά να χάσετε 4 ως 8) για να δείτε ένα πρώτο όφελος στην υγεία σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όσες θερμίδες δεν καίτε με τις καθημερινές δραστηριότητες, μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα.

Για να αδυνατίσετε ευκολότερα, μαζί με το καθημερινό περπάτημα ή την άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα, πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων και να τα αντικαταστήσετε από σύνθετους. Δηλαδή πρέπει να αντικαταστήσετε την ζάχαρη και το αλεύρι με δημητριακά και ρύζι ολικής άλεσης και να τρώτε περισσότερα πράσινα λαχανικά αντί για φρούτα.

Τα ευρήματα 15ετούς μελέτη έδειξαν ότι όσοι προσλαμβάνουν το 25% των θερμίδων από σάκχαρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια έναντι όσων περιορίζονται στο 10%. Κι αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει παλιότερες έρευνες που έχουν αναδείξει τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ως μια ιδανική επιλογή για μείωση των τριγλυκεριδίων, καθώς και του λίπους από ήπαρ και κοιλιά. 

Η τακτική άσκηση είναι όμως το "κλειδί" χωρίς το οποίο δεν θα μειωθούν τα τριγλυκερίδια.

Ειδικά η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της (καλής) HDL χοληστερόλης που με τη σειρά της μειώνει τα τριγλυκερίδια. Όταν δε συνδυάζεται με απώλεια βάρους, η αποτελεσματικότητά της πολλαπλασιάζεται. Σύμφωνα με την Αμερικανή Καρδιολογική Εταιρεία, αρκούν 30′ αερόβιας άσκησης όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση επί 5 ημέρες την εβδομάδα, ενώ μελέτη έχει δείξει πως 45′ την ημέρα 5 φορές την εβδομάδα οδήγησε σε μεγάλη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα καρδιοπαθών.


Σχετικά Άρθρα