ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία

08 Μαΐου 2020, 09:00

images

Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ.  Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να επιφέρουν μακροπρόθεσμη βελτίωση της νοητικής απόδοσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών και δεν προσφέρουν όλα τα αθλήματα την ίδια ευνοϊκή επίδραση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Πανεπιστημίου Tsukuba της Ιαπωνία έκαναν μιας μεγάλης κλίμακας ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας πάνω στο θέμα αυτό και δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα στο περιοδικό Nature Human Behavior.

Τα αθλήματα που απαιτούν συντονισμό είναι ιδιαίτερα ευεργετικά

Η ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή των καθηγητών Sebastian Ludyga και Uwe Pühse αξιολόγησε 80 μεμονωμένες μελέτες για να εντοπίσει μερικά βασικά χαρακτηριστικά. Η προπόνηση αντοχής, ή δύναμης ή ένας συνδυασμός αυτών των συστατικών φαίνεται να βελτιώνουν την νοητική απόδοση. Ωστόσο, τα ανταγωνιστικά ομαδικά αθλήματα που απαιτούν πολύπλοκα μοτίβα κίνησης και αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες είναι πιο αποτελεσματικά. «Ο συντονισμός κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος φαίνεται να είναι ακόμη πιο σημαντικός από τον συνολικό όγκο της αθλητικής δραστηριότητας», εξηγεί ο Ludyga.

Ο μεγαλύτερος όγκος δραστηριότητας δεν οδηγεί απαραίτητα σε αντίστοιχα υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας για την ψυχική υγεία.

Όλες οι ηλικιακές ομάδες ωφελούνται

Όπως και η φυσική μας κατάσταση, η νοητική απόδοση μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής . Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μεταβολής κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας (φάση γνωστικής ανάπτυξης) και κατά τη διάρκεια της γήρατος (φάση γνωστικής υποβάθμισης). Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας (DSBG) στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας δεν έδειξε διαφορετική επίδραση της άσκησης ανάλογα με την ηλικία . Οι αθλητικές δραστηριότητες από την ηλικία του δημοτικού έως την προχωρημένη ηλικία δεν έχουν πολύ διαφορετική επίδραση στην νοητική απόδοση. Κατά συνέπεια, διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε αθλητικές δραστηριότητες. "Αυτό εφαρμόζεται ήδη επιλεκτικά με κοινά προγράμματα άσκησης για τα παιδιά και τους παππούδες τους", λέει ο Pühse. Τέτοια προγράμματα θα μπορούσαν έτσι να επεκταθούν περαιτέρω.

Υψηλής έντασης άσκηση για αγόρια και άντρες

Η ίδια ένταση αθλητικής δραστηριότητας έχει διαφορετική επίδραση στη φυσική κατάσταση ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε τώρα να το επιβεβαιώσει και για τις επιδράσεις στην ψυχική σφαίρα. Οι άνδρες ωφελούνται περισσότερο από τις αθλητικές δραστηριότητες. Μια σκληρή προπόνηση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για αγόρια και άντρες. Σε συνδυασμό με μια σταδιακή αύξηση της έντασης, αυτό οδηγεί σε μια σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση της πνευματικής απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, η θετική επίδραση στις γυναίκες και τα κορίτσια εξαφανίζεται εάν η ένταση αυξηθεί πολύ γρήγορα. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι εκείνες είναι προτιμότερο να επιλέξουν αθλητικές δραστηριότητες χαμηλής έως μέσης έντασης εάν θέλουν να αυξήσουν τη νοητική τους ικανότητα.


Σχετικά Άρθρα