ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αδυναμία στα χέρια είναι ο νέος δείκτης κακής υγείας

23 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποδεικνύει ότι η δύναμη της λαβής σχετίζεται με τη βιολογική ηλικία. Η βιολογική ηλικία αντιπροσωπεύει την πραγματική διαδικασία γήρανσης ενός σώματος, η οποία ευθύνεται για υψηλότερους κινδύνους ασθένειας και πρόωρου θανάτου σε άτομα με την ίδια χρονολογική ηλικία.

Σε ένα άρθρο για το Newswise, ο Mark Peterson, Ph.D., MS, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (UM), λέει ότι «το αποτέλεσμα της μελέτης υποδηλώνει ότι, εάν διατηρήσετε τη μυϊκή σας δύναμη καθόλη τη διάρκεια της ζωής σας, μπορεί να προστατευτείτε από πολλές κοινές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας ασθενειών και θνησιμότητας, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η μυϊκή αδυναμία θα μπορούσε να είναι ''το νέο κάπνισμα''».

Το κάπνισμα είναι μία από τις χειρότερες για την υγεία ,συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει ένας άνθρωπος. Σύμφωνα με το CDC, «το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος». Πάνω από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με μια ασθένεια που προκαλείται από το κάπνισμα. Επιπλέον, το κάπνισμα προβλέπει ασθένειες και θνησιμότητα για τον καπνιστή.

Όταν κάποιος αναφέρεται σε μια ανακάλυψη ως ''το νέο κάπνισμα'', αυτό σημαίνει ότι η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια και θάνατο. Ο Δρ Peterson αναφέρεται στην ιδέα ότι η αδυναμία στη δύναμη λαβής, μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου ή πρόωρου θανάτου. Επομένως, η αυξανόμενη δύναμη λαβής μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ασθένεια ή τον πρόωρο θάνατο.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη βιολογική γήρανση και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πρέπει να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο, είναι ελπιδοφόρα και η μελλοντική χρήση αυτών των πληροφοριών για τη βελτίωση της υγείας, είναι συναρπαστική.

Ο Δρ Peterson δηλώνει επίσης ότι «γνωρίζουμε ότι η μυϊκή δύναμη είναι ένας προγνωστικός παράγοντας της μακροζωίας και ότι η αδυναμία είναι ένας ισχυρός δείκτης ασθένειας και θνησιμότητας, αλλά, για πρώτη φορά, βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις βιολογικής σχέσης μεταξύ της μυϊκής αδυναμίας και πραγματικής επιτάχυνσης στη βιολογική ηλικία».


Σχετικά Άρθρα