ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι ψηλοί άνθρωποι τρέχουν πιο γρήγορα σε θερμά κλίματα

06 September 2023, 10:00

images

Εάν είστε δρομέας μαραθωνίου, ο σωματότυπός σας θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για τις επιδόσεις με την προπόνησή σας. Συγκεκριμένα, μελέτη σε 170 αθλητές του Ironman τριάθλου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι δρομείς με πιο ψηλά πόδια, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ζεστά κλίματα, ενώ οι πιο κοντοί είχαν βελτιωμένες επιδόσεις σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα φαίνεται να εντοπίζεται μόνο στους άνδρες, λένε οι ερευνητές.

Έτσι, ορισμένοι άνδρες μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι από άλλους για αγώνες - με βάση τον σωματότυπό τους και τις θερμοκρασίες στις οποίες τρέχουν.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Ryan Calsbeek, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών, στο Dartmouth College, στις ΗΠΑ, είπε ότι η έρευνά του ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν ότι η ανθρώπινη φυσιολογία μπορεί να προσαρμοστεί στο κλίμα για τη βελτιστοποίηση της φυσικής απόδοσης.

Τα παγκόσμια μοτίβα θερμοκρασίας και κλίματος, μπορεί να έχουν διαμορφώσει τους ανθρώπινους σωματότυπους, ώστε να δείχνουν και να αποδίδουν όπως πρέπει,  είπε.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, παρακολούθησε 171 τριαθλητές που είχαν αγωνιστεί σε τουλάχιστον 2 αγώνες Ironman -ένας σε τοποθεσία με θερμό κλίμα, ο άλλος σε ψυχρό κλίμα- και χρησιμοποίησε λογισμικό για τη μέτρηση της σωματικής διάπλασης των αθλητών, με βάση φωτογραφίες από τους διαγωνισμούς.

Οι συμμετέχοντες στο Ironman τρίαθλο πραγματοποιούν:

3,8 χλμ κολύμπι,

180 χλμ ποδήλατο,

42,2 χλμ τρέξιμο.

Οι αθλητές αντοχής καλούνται να σκεφτούν σε ποια κλίματα ο σωματότυπός τους μπορεί να είναι φυσικά κατάλληλος. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να σπάσουν το ρεκόρ τους, μπορούν να σκεφτούν τις τοποθεσίες των αγώνων και τις μέσες θερμοκρασίες, για να επιλέξουν μία περιοχή με βάση τον τρόπο με τον οποίο ο σωματότυπός τους είναι προσαρμοσμένος, ώστε να αποδίδει, δήλωσε καταληκτικά  ο καθηγητής Calsbeek.

Σχετικά Άρθρα