ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί δεν πρέπει να επιδοκιμάζουμε την απώλεια βάρους;

21 Απριλίου 2022, 09:00

images

«Πώς αδυνάτισες έτσι;». «Μισός/ή έμεινες». «Κούκλος/α έγινες τώρα που έχασες κιλά». Αυτό είναι ένα δείγμα μόνο των σχολίων που ακούμε ή λέμε σε κάποιον/α όταν τον/τη βλέπουμε αδυνατισμένο/η. Τέτοια σχόλια είναι μεν καλοπροαίρετα, αλλά μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες.

«Σε αυτή την περίπτωση, αθέλητα επιδεινώνουμε ή επιβεβαιώνουμε το ιδανικό, αδυνατισμένο σώμα που η κοινωνία μας τείνει να τονίζει και να θεοποιεί», δήλωσε ο Alvin Tran, επίκουρος καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του New Haven στο Connecticut, ο οποίος κάνει έρευνα για τις διατροφικές διαταραχές και την εικόνα σώματος. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε συζητήσεις σχετικά με τη φυσική εμφάνιση κάποιου, ειδικά όταν αφορά στο βάρος του».

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν μιλάτε με άτομα με διατροφικές διαταραχές ή σοβαρά προβλήματα με την εικόνα σώματός τους, καθώς τέτοιες παρατηρήσεις μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Τα κομπλιμέντα για την απώλεια βάρους κάποιου ή το πιο αδύνατο σώμα διαιωνίζουν τη βαθιά ριζωμένη διατροφική κουλτούρα της κοινωνίας, δήλωσε ο Tran, και την ιδέα ότι το να είναι κανείς αδύνατος είναι εγγενώς καλό.

«Τείνουμε να λειτουργούμε (σαν) να μπορούμε με κάποιο τρόπο να κοιτάμε τους ανθρώπους και, με βάση το σωματότυπό τους, να προσδιορίζουμε αν είναι υγιείς», δήλωσε η Tamara Pryor, ανώτερη συνεργάτιδα και διευθύντρια έρευνας στο ED Care, θεραπευτικό κέντρο διατροφικών διαταραχών με έδρα το Denver. "Έχουμε μεγαλόσωμα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση υποσιτισμού, καθώς και εξαιρετικά μικρόσωμα άτομα που είναι υποσιτισμένα, και άτομα με συνηθισμένο σωματότυπο, αλλά εξακολουθούν να διατρέχουν πολύ σοβαρό κίνδυνο από μια διατροφική διαταραχή.»

Ωστόσο, αν είστε ευχαριστημένοι ή εντυπωσιασμένοι από το πώς φαίνεται κάποιος, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να του κάνετε καθόλου κομπλιμέντα; Τι είναι και τι δεν είναι επιτρεπτό να πούμε; Το CNN ζήτησε συμβουλές από την Pryor και την Joann Hendelman, την κλινική διευθύντρια της Εθνικής Συμμαχίας για τις Διατροφικές Διαταραχές των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, δήλωσαν ότι, αν μπορούσαμε όλοι να αποδεχτούμε ότι το σώμα μας, θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε  το ποιοι είμαστε και τη μοναδικότητά μας, γιατί, όσο περισσότερο μπορούμε να αποδεχτούμε το σώμα μας, τόσο πιο πιθανό είναι να είμαστε υγιείς.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι, αν κάποιος χρειαζόταν να χάσει βάρος για λόγους υγείας, δεν είναι το καλύτερο να του κάνετε κομπλιμέντα για την επιμονή του στην επίτευξη αυτού του στόχου. Για το λόγο αυτό, προτείνουν τα κομπλιμέντα να μην εστιάζουν στο σωματότυπο, αλλά κυρίως σε άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα μάτια ή τα ρούχα.


Σχετικά Άρθρα