ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Για καλύτερη μνήμη, ας κάνουμε περισσότερη γυμναστική

15 September 2020, 09:00

images

Ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών από το Πανεπιστήμιο Jönköping της Σουηδίας, απέδειξε ότι ακόμα και λίγη γυμναστική σε τακτά διαστήματα μπορεί να ευνοήσει την μνήμη και να μας γλυτώσει από την γεροντική άνοια.

Η ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύεται στο Translational Sports Medicine, περιελαμβάνει 13 μελέτες οι οποίες εξετάζουν τους τύπους της άσκησης που βοηθούν και είναι το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο. Όπως διαπίστωσαν, η αεροβική άσκηση από δύο μόλις λεπτά ως μία ώρα σε μέτρια ως υψηλή ένταση βελτίωσε την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη λειτουργία μάθησης και μνήμης στα άτομα που έλαβαν μέρος. 

Και όχι μόνον αυτό. Όπως διαπίστωσαν παρατηρώντας τις επιπτώσεις της άσκησης σε νεαρά άτομα μέχρι 35 ετών, τα οφέλη αφορούν την δυνατότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων όπως είναι μία ξένη γλώσσα αλλά και κλασικές σπουδές. Δηλαδή δεν δεν έχουν να ωφεληθούν μόνο τα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας που θα καθυστερήσουν ή θα αποφύγουν εντελώς την άνοια, αλλά και οι πολύ νέοι που θα έχουν καλύτερες επιδόσεις στις σπουδές και τις εργασίες τους που απαιτούν καλή μνήμη.

«Η άσκηση σε κάνει έξυπνο» λέει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ Peter Blomstrand του νοσοκομείου County Ryhov και του Πανεπιστημίου Jönköping στη Σουηδία.

Και τον επιβεβαιώνουν οι συνάδελφοί του που δίνουν πια συγκεκριμένες οδηγίες στους ασθενείς τους να γυμνάζονται τουλάχιστον μέρα παρά μέρα περπατώντας επί 1 ώρα ή κάνοντας ποδήλατο ή ακόμα καλύτερα για όποιον μπορεί, τρέχοντας.

Σχετικά Άρθρα