ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φάρμακο με δράση στον εγκέφαλο μειώνει και τα ποσοστά λίπους στο σώμα

12 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Όπως αναφέρουν σε εργασία τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Medicine, φάρμακο που χρησιμοποιείται στη Νόσο Αλτσχάιμερ και τη σχιζοφρένεια, μπορεί να αντιμετωπίσει επίσης την παχυσαρκία και το λιπώδες ήπαρ. 

Στην πρωτότυπη εργασία που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα ένζυμο που ονομάζεται PDE9 έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί κύτταρα τα οποία έχουν ως αποστολή το "κάψιμο" του λίπους. Τα πειράματα έγιναν σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια. Από τα μεν θηλυκά είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες και βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση ενώ από τα αρσενικά είχε γίνει επέμβαση στους όρχεις ώστε και εκείνα να έχουν έλλειψη ορμονών. Το αποτέλεσμα ήταν όλα τα πειραματόζωα να έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας και αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους.

"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φάρμακο που να έχει αποδειχτεί ασφαλές και αποδοτικό στη μείωση του λίπους", σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ David Kass, καθηγητής Καρδιολογίας στο Johns Hopkins University School of Medicine. Και συνεχίζει: "Έχουμε ενθουσιαστεί από την παρατήρηση ότι ένα φάρμακο σε μορφή χαπιού μπορεί να επιτύχει γρήγορη και ασφαλή απώλεια λίπους και να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία".

Η εταιρεία Pfizer που παράγει το φάρμακο, κάνει ήδη μελέτες σε ανθρώπους με το ένζυμο  και όπως σημειώνει ο καθηγητής Kass, σύντομα θα ξεκινήσει μια κλινική μελέτη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Σχετικά Άρθρα