ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξι συνήθειες που επιβραδύνουν την εξασθένηση της μνήμης

17 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Η τήρηση έξι συμπεριφορών υγιεινού τρόπου ζωής, φαίνεται να σχετίζεται με επιβράδυνση εξασθένησης μνήμης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη, περιλαμβάνουν τη γήρανση, το γονότυπο APOE4, τις χρόνιες ασθένειες και τα πρότυπα του τρόπου ζωής, με τον τρόπο ζωής «να λαμβάνει αυξανόμενη προσοχή ως τροποποιήσιμη συμπεριφορά».

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση του τρόπου ζωής στη μνήμη, ενώ όσες έχουν διεξαχθεί είναι κυρίως διατομεακές και επίσης «δεν εξέτασαν την αλληλεπίδραση μεταξύ ενός υγιεινού τρόπου ζωής και του γενετικού κινδύνου», όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Για να κατανοήσει το θέμα σε βάθος, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jianping Jia, MD, PhD, του Κέντρου Καινοτομίας για Νευρολογικές Διαταραχές και του Τμήματος Νευρολογίας, Xuan Wu Hospital, Capital Medical University στο Πεκίνο,  διεξήγαγε μια διαχρονική μελέτη, γνωστή ως China Cognition and Aging Study, η οποία εξέτασε το γενετικό κίνδυνο καθώς και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή, η γνωστική δραστηριότητα, η τακτική σωματική άσκηση, το κάπνισμα και η αποχή από το αλκοόλ , συνδέονταν σημαντικά με την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης, ανεξάρτητα από την κατάσταση του παράγοντα APOE4.

Μετά από προσαρμογή σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε μεμονωμένη υγιής συμπεριφορά , σχετιζόταν με βραδύτερη από το μέσο όρο μείωση της μνήμης για μια δεκαετία. Η υγιεινή διατροφή αναδείχθηκε ως ο ισχυρότερος αποτρεπτικός παράγοντας, ακολουθούμενη από τη γνωστική δραστηριότητα και τη σωματική άσκηση.

«Ο υγιεινός τρόπος ζωής συνδέεται με βραδύτερη μείωση της μνήμης, ακόμη και με την παρουσία του αλληλόμορφου APOE4 », αναφέρουν. Η μνήμη «εξασθενεί συνεχώς καθώς οι άνθρωποι γερνούν», αλλά η εξασθένηση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία δεν είναι απαραιτήτως ένα προστάδιο άνοιας και μπορεί «απλώς να είναι γερασμένη λήθη», σημειώνουν οι ερευνητές. Αυτό μπορεί να «αντιστραφεί ή [μπορεί] να σταθεροποιηθεί», αντί να προχωρήσει σε παθολογική κατάσταση.

«Αυτή η μελέτη μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία των ηλικιωμένων από την εξασθένηση της μνήμης», καταλήγουν.


Σχετικά Άρθρα