ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eπικίνδυνες πτώσεις και fitness

15 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Λίγα πράγματα στη ζωή είναι τόσο ντροπιαστικά όσο το να πέφτουμε κάτω, και μάλιστα σε δημόσια θέα. Ευτυχώς, από τη στιγμή που έχουμε μεγαλώσει τρέχοντας και συμμετέχοντας σε αγώνες σε πάρκα και παιδικές χαρές, αυτό δεν συμβαίνει τόσο συχνά.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το New Scientist, σύμφωνα με έρευνες, η ικανότητά μας να ισορροπούμε, αρχίζει να εξασθενεί. Σε όλο τον κόσμο, οι πτώσεις που οδηγούν σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αυξάνονται, ακόμη και σε νέους. Μάλιστα, οι ερευνητές τονίζουν ότι τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που πέφτουν είναι νηφάλιοι και δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να στέκονται ή να περπατούν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πτώσεις είναι η δεύτερη  κύρια αιτία τυχαίου θανάτου, μετά από τα τροχαία ατυχήματα. Μεταξύ 1990 και 2017, ο συνολικός αριθμός των θανατηφόρων πτώσεων σε όλο τον κόσμο σχεδόν διπλασιάστηκε. Γενικότερα, ο κίνδυνος απώλειας της ισορροπίας αυξάνεται με την ηλικία. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, η συχνότητα των πτώσεων αυξάνεται με ρυθμό που ξεπερνά τον αναμενόμενο.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Η μείωση της συλλογικής μας σταθερότητας, ωθεί τους επιστήμονες να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου-σώματος που συνδέονται με την ικανότητά μας να ισορροπούμε και τους τρόπους με τους οποίους συνδέεται, τόσο με τη γνωστική, όσο και με τη συναισθηματική επεξεργασία. 

Αυτό το σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αλλά αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα που το υπονομεύουν είναι σχετικά απλό να εντοπιστούν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μικρά πράγματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ισορροπία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο πτώσης.



Σχετικά Άρθρα