ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο ασκήσεις για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

07 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως τα καθίσματα με αντίσταση στον τοίχο και η "σανίδα" είναι από τους καλύτερους τρόπους μείωσης της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι τρέχουσες οδηγίες που επικεντρώνονται κυρίως στο περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο πρέπει να ενημερωθούν, υποστηρίζουν ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου. Πειράματα στα οποία συμμετείχαν 16.000 άτομα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάθε άσκηση μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι δύο συγκεκριμένες ασκήσεις οδήγησαν σε μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης από την αερόβια άσκηση. 

Για την ανάλυσή τους, ερευνητές από το Canterbury Christ Church University και το Leicester University εξέτασαν δεδομένα από 15.827 άτομα που ασκούνταν για 2 εβδομάδες ή περισσότερο σε 270 κλινικές δοκιμές που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1990 και 2023.

Βρήκαν ότι η αρτηριακή πίεση σε ηρεμία μειώθηκε από:

4,49/2,53 mmHg μετά από αερόβια άσκηση (όπως τρέξιμο ή ποδήλατο).

4,55/3,04mm Hg μετά από δυναμική αντίσταση ή προπόνηση με βάρη.

6,04/2,54mmHg μετά από συνδυασμένη προπόνηση (αερόβια και βάρη).

4,08/2,50mmHg μετά από διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (μικρές εκρήξεις έντονης άσκησης με περιόδους ανάπαυσης ενδιάμεσα).

8,24/4mmHg μετά από ισομετρική προπόνηση (σανίδες και καθίσματα σε τοίχο).

Αυτές είναι σχετικά μικρές διαφορές, λέει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Jamie O'Driscoll, από το Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church, αλλά θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτείνουν ότι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας, και άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης 2 φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον, ο Dr O'Driscoll υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν για 2 λεπτά καθίσματα στον τοίχο ή να μείνουν σε σανίδα για 4 φορές με 2 λεπτά ανάπαυσης ενδιάμεσα, 3 φορές την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε ανησυχεί για την αρτηριακή του πίεση συνιστάται να ζητήσει από τον γιατρό του να το ελέγξει και να ρωτήσει για το είδος της άσκησης που ταιριάζει καλύτερα στην κατάστασή του.



Σχετικά Άρθρα