ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής Ημέρα Ταεκβοντό: Τα οφέλη της κορεατικής πολεμικής τέχνης

04 September 2021, 06:18

images

Το Ταεκβοντό είναι μια κορεάτικη τέχνη αυτοάμυνας που μετεξελίχθηκε σε ολυμπιακό άθλημα και χαρακτηρίζεται από θεαματικά λακτίσματα μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Οι βασικές αρχές αυτής της πολεμικής τέχνης είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, που καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση και που βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά.

Η 4η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα Ταεκβοντό (International Taekwondo Day) έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.

Το άθλημα τιμάται στις 4 Σεπτεμβρίου - μια ιστορική ημερομηνία για την πορεία του αθλήματος, όταν το 1994 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την ανακήρυξη του Ταεκβοντό ως ολυμπιακού αθλήματος και την εισδοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες που άρχισε στο Σίδνεϊ το 2000.

Αυτή η δημοφιλής πολεμική τέχνη έχει πολλά να προσφέρει σε παιδιά και ενήλικες τόσο στην υγεία, στο σώμα, στο μυαλό αλλά και στη συμπεριφορά. Για αυτά τα οφέλη μας ενημερώνει ο προπονητής από την σχολή Fox Team TaeKwonDo και διαιτητής Taekwondo κ. Παντελής Παντελή.

Πειθαρχία και σεβασμός

Όπως αναφέρει ο κ. Παντελή, η καλύτερη ηλικία να αρχίσει κάποιος ταεκβοντό είναι η προσχολική. Κάτι που ενισχύεται μέσω των ασκήσεων του ταεκβοντό είναι η πειθαρχία και ο σεβασμός, όπως μας πληροφορεί. Το παιδί μαθαίνει να δουλεύει την τέχνη υπό κάποιους κανόνες  και έτσι αποκτά τόσο πειθαρχία όσο και σεβασμό προς τον αντίπαλό του και στους άλλους. «Το ταεκβοντό είναι τρόπος ζωής», δηλώνει.

Ενδυνάμωση χαρακτήρα

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, κάτι ακόμα το οποίο ενισχύεται μέσω του ταεκβοντό,  είναι η ενδυνάμωση του χαρακτήρα. Το παιδί γίνεται πιο δυναμικό και μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και προβλήματα όπως μπούλινγκ με ψυχραιμία και πειθαρχία, και δεν λυγίζει, ούτε θυματοποιείται, αποκτώντας ταυτόχρονα αυτοσυγκράτηση.

Ο σκοπός και η ουσία της πολεμικής τέχνης δεν είναι να υπερασπιστεί τον εαυτό του δημιουργώντας καυγάδες και να κτυπά άλλα παιδιά, αλλά να προστατευτεί αποφεύγοντας τους καυγάδες, όπως μας πληροφορεί ο προπονητής, γι’ αυτό και το ταεκβοντό είναι ένα άθλημα αυτοάμυνας. 

«Χρόνο με το χρόνο το παιδί μαθαίνει να γίνεται πιο δυνατό σε θέμα ψυχολογίας και χαρακτήρα-προσωπικότητας. Ακόμη, σπάνια ένα παιδί που ασχολείται με ταεκβοντό θα ακούσεις ότι εμπλέκεται σε καυγάδες», τονίζει.

Αποδοχή ήττας 

«Το παιδί μαθαίνει να αποδέχεται και να διαχειρίζεται μια ήττα στη ζωή του έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου χάνουμε. Μέσα στη ζωή υπάρχουν και ήττες όπως και νίκες. Η ήττα δεν είναι το τέλος του κόσμου», αναφέρει ο κ. Παντελή. Ακόμη, μέσω του ταεκβοντό διδάσκεται στα παιδιά να γνωρίζουν ότι με την προσπάθεια όλα γίνονται, να μην είναι ηττοπαθείς και να μην τα παρατάνε. «Οπότε, σε θέμα ψυχολογίας το ταεκβοντό βοηθά τα παιδιά να ενδυναμωθούν αρκετά».

Καλές και υγιεινές συνήθειες

Στο ταεκβοντό γίνονται φυσικές ασκήσεις και προωθείται η σωστή διατροφή και η πειθαρχία απ’ όλες τις πτυχές γενικά. Το παιδί μαθαίνει να τρέφεται υγιεινά και να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ, καπνίσματος και άλλες επιβλαβείς για την υγεία ουσίες.

Ασφαλές άθλημα 

Το ταεκβοντό είναι ένα ασφαλές άθλημα και δεν προωθεί τη βία ή τους καυγάδες στα παιδιά, ενώ η ανταπόδοση του κτυπήματος σε περίπτωση που δεχτεί κτύπημα το παιδί δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος. «Στόχος είναι η αποφυγή του κτυπήματος και η αυτοάμυνα».

Το ταεκβοντό επίσης είναι ένα άθλημα με το οποίο ένας πάσχοντας από κάποια κινητικά προβλήματα μπορεί να αρχίσει ώστε να εντάξει την γυμναστική και την άσκηση στη καθημερινότητά του, προσθέτει ο κ. Παντελή.

Οποιοδήποτε παιδί ή ενήλικας ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης μπορεί να ασχοληθεί με το ταεκβοντό. 

Καθαρό μυαλό και ηρεμία

Το παιδί είναι σε θέση να έχει καθαρό μυαλό μέσω των ασκήσεων και να είναι σε θέση να είναι σε εγρήγορση και να συντονίζει χέρια -πόδια και το μυαλό. Άλλωστε Tae σημαίνει πόδια, Kwon σημαίνει χέρια και Do σημαίνει μυαλό, όπως μας ενημερώνει ο ειδικός.

Το καθαρό μυαλό και η ηρεμία είναι ένας από τους στόχους του ταεκβοντό και επιτυγχάνεται μέσα από τις ασκήσεις.

«Το καθαρό μυαλό είναι η βάση για να διεκπεραιωθεί σωστά το άθλημα και είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση που το παιδί λάβει μέρος σε αγώνες για να φέρει εις πέρας το επιθυμητό αποτέλεσμα για πρωταθλητισμό», καταλήγει.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα