ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαλογισμός και γιόγκα: Mπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο;

14 Ιουνίου 2022, 16:00

images

Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι αρχαίες πρακτικές που είναι γνωστό ότι προάγουν την ολιστική θεραπεία του νου, της ψυχής και του σώματος. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι είτε ξεκίνησαν, είτε ξανάρχισαν γιόγκα και διαλογισμό για να βρουν την ειρήνη μέσα τους, κάτι που έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στο σώμα.

Ο ύπνος είναι μια απαραίτητη πτυχή της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού και η έλλειψή του μπορεί να βλάψει την ποιότητα ζωής και να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας. «Οι διαταραχές ύπνου εμφανίζονται είτε μειώνοντας την ποιότητα του ύπνου, είτε εμποδίζοντας τον ξεκούραστο ύπνο. Στην Αμερική, εκατομμύρια άνθρωποι μαστίζονται από το βάρος των διαταραχών ύπνου και στην Ινδία, πάνω από το 93% του πληθυσμού επηρεάζεται από στέρηση ύπνου ή διαταραχές. Μερικές από τις διαταραχές του ύπνου που απαντώνται συνήθως είναι η αϋπνία, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ο υπερβολικός ύπνος, η ναρκοληψία και η διαταραχή της εργασίας σε βάρδιες», δήλωσε ο Δρ Deepak Mittal, ιδρυτής της Divine Soul Yoga.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αϋπνίας σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη άσκησης, κακές συνήθειες ύπνου, χρόνιες ασθένειες ή φαρμακευτική αγωγή. «Το να μην κοιμάστε επαρκώς μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε τρομερά κουρασμένοι και ευερέθιστοι και μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες, τη μνήμη και την απόδοση και να θέσει τους άυπνους σε αυξημένο κίνδυνο για ατυχήματα. Ενώ υπάρχουν διάφορα είδη θεραπείας για την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου, όπως η συμπεριφορική θεραπεία, τα υπνωτικά φάρμακα κ.λπ. δεν υπόσχονται τόσα όσο η γιόγκα και ο διαλογισμός», δήλωσε.

Πώς μπορούν, λοιπόν, η γιόγκα και ο διαλογισμός να βοηθήσουν στη θεραπεία της αϋπνίας;

Σύμφωνα με τον ειδικό, η γιόγκα ξεκουράζει και ως εκ τούτου βοηθά όταν ασκείται πριν από τον ύπνο. Είναι ένας αλάνθαστος τρόπος για να διοχετεύσετε την ηρεμία του μυαλού και να αφήσετε πίσω όλες τις ανησυχίες σας. Ο διαλογισμός έχει επίσης μια επίδραση «βάλσαμου ζωής» στο μυαλό, διώχνοντας έτσι τους πάντα παρόντες στρεσογόνους παράγοντες.

«Η μαγεία της γιόγκα και του διαλογισμού είναι ότι απαλύνουν τις βαθύτερες αιτίες - άγχος και κατάθλιψη που προκαλούν τα προβλήματα - χωρίς παρενέργειες. Αυτές οι αρχαίες πρακτικές λειτουργούν ως εργαλεία χαλάρωσης για να ηρεμήσουν το μυαλό, ενώ ηρεμούν το σώμα, πριν το φέρουν σε επαφή με την εσωτερική γαλήνη. Ως εκ τούτου, όταν εξασκείστε πριν από την ώρα του ύπνου σας, επιδράτε απευθείας στις βασικές αιτίες των προβλημάτων ύπνου σας. 

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη ανέφερε ότι το 55% των ασκούμενων γιόγκα παρατήρησε ενισχυμένο ύπνο με περισσότερο από το 85% να αντιμετωπίζει μειωμένα επίπεδα στρες και υπάρχουν αρκετές μελέτες που καταδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις της γιόγκα στον ύπνο για διαφορετικούς πληθυσμούς», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα